Meer dan 30 organisaties vragen aandacht voor voetganger

Ruimte voor Lopen FOTO Ruimte voor Lopen/BLINKfotografie
Ruimte voor Lopen FOTO Ruimte voor Lopen/BLINKfotografie

Meer plek en aandacht voor de voetganger vragen. Dat is de doelstelling van meer dan dertig overheden, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties die zich verenigd hebben in het platform Ruimte voor Lopen. De officiële lancering vond plaats tijdens het internationale voetgangerscongres Walk21, dat deze week plaatsvindt in Rotterdam.

Het platform Ruimte voor Lopen is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Wandelnet en CROW. Inmiddels zijn meer dan dertig partners bij het platform aangesloten, waaronder de ANWB, verschillende provincies en gemeenten, RIVM, Veilig Verkeer Nederland, ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, NOC*NSF en Staatsbosbeheer. Organisaties die zich ook willen aansluiten, zijn van harte uitgenodigd.

De partners van Ruimte voor Lopen willen de potentie van lopen veel beter benutten. Ze zetten zich in voor drie kerndoelen: lopen heeft een positief imago en wordt gestimuleerd; de omgeving biedt gelegenheid en nodigt uit om veilig te lopen en: lopen is een vanzelfsprekend en integraal onderdeel van beleid, ontwerp en beheer.

Stimuleren

Hun uitgangspunt is dat meer lopen bijdraagt aan de oplossing van veel maatschappelijke vraagstukken, bijvoorbeeld op het gebied van mobiliteit, gezondheid en leefbaarheid.

Het platform moet een plek bieden voor uitwisseling en samenwerking, bedoeld voor organisaties en professionals die meer ruimte voor lopen willen creëren. De partners willen samenwerken in projecten rondom onder andere voetgangersveiligheid, het stimuleren van lopen voor gezondheid en aantrekkelijke, veilige en obstakelvrije routes voor voetgangers en wandelaars. Daarnaast willen ze het gezamenlijk belang van lopen zichtbaar maken en kennis en goede voorbeelden delen.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.