‘Bewustwording eerste stap naar verkeersveiligheid’

Fietser voetganger automobilist straatomgeving Deventer FOTO VerkeersNet
Fietser voetganger automobilist straatomgeving Deventer FOTO VerkeersNet

Veilig Verkeer Nederland (VVN) heeft een nieuwe verkeersveiligheidscampagne gelanceerd: Meedoen is makkelijk. Doel is mensen bewust maken van hun eigen verantwoordelijkheid. Die bewustwording, zo stelt VVN, is de eerste stap naar een verkeersveiligere samenleving.

De nood is hoog, zegt de verkeersveiligheidsorganisatie met – inmiddels bekende – ongevallencijfers in de hand. In 2018 kwamen in Nederland 678 mensen om door een verkeersongeval, 65 meer dan het jaar ervoor. Daar iets aan doen is volgens VVN een verantwoordelijkheid van iedereen. Ten eerste: omdat veel van de verkeersongelukken komen voort uit menselijk gedrag. En ten tweede: omdat wie de deur uit stapt al verkeersdeelnemer is.

Niet ingewikkeld

Een bijdrage leveren hoeft niet ingewikkeld te zijn, beklemtoont VVN in de campagne. Acht tips moeten dat laten zien. Die tips variëren van ‘hou de juiste snelheid aan’ tot ‘vertrek op tijd’ en ‘val op’. Bewustwording van zulke verantwoordelijkheden is volgens de organisatie de eerste stap om het verkeer echt veiliger te maken.

“Denk je eens in wat het effect is als iedereen zich een klein beetje veiliger gedraagt onderweg”, zegt VVN-directeur Evert-Jan Hulshof. “Als iedereen zijn smartphone opbergt tijdens het rijden, als iedereen elkaar de ruimte geeft, als iedereen zijn licht aanzet. Voor een individuele weggebruiker een kleine moeite, maar het heeft een groots effect als we dit allemaal doen.”

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.