Nieuwe maatregelen CBR: unieke inschrijving rijschool verplicht

Rij-examen. FOTO: archief RijschoolPro
Rij-examen. FOTO: archief RijschoolPro

Het CBR heeft nieuwe maatregelen aangekondigd om de rijschoolbranche te ondersteunen bij de gewenste professionalisering. Per 1 februari 2019 mag een opleider zich niet meerdere keren met een en hetzelfde KvK-nummer inschrijven. Verder moeten leerlingen later dit jaar hun rijschool machtigen voor het aanvragen van het theorie-examen B.

Momenteel heeft het CBR voorwaarden voor het aantal inschrijvingen per KvK-nummer niet formeel vastgelegd. Er zijn nu dan ook ‘diverse opleiders’ die bij het CBR meerdere inschrijvingen per opleider hebben op basis van 1 KvK-inschrijving, schrijft de organisatie in een brief aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Misbruik ligt dan op de loer. “Meerdere inschrijvingen worden nu ingezet om slagingspercentages te beïnvloeden (bij praktijkexamens), het quotum op het kopen van examencapaciteit te omzeilen (bij theorie-examens) en meer accounts voor TOP-bevragingen te verkrijgen (ongelijk speelveld in het verkrijgen van examencapaciteit).”

Dat moet straks verleden tijd zijn. Per 1 februari 2019 mag een nieuwe inschrijving in principe niet overeenkomen met een al bestaande inschrijving. Dit controleert het CBR op verschillende onderdelen, zoals het KvK vestigingsnummer, de SBI-code, het vestigingsadres en de naam van de opleider. Opleiders krijgen zes maanden de tijd om te voldoen aan de nieuwe eisen.

Machtigen theorie-examen

Een andere maatregel zal medio 2019 worden doorgevoerd, namelijk het machtigen van opleiders door kandidaten bij het aanvragen van theorie-examen B. Deze maatregel ‘ligt in lijn’ met de eerder ingevoerde machtiging bij het praktijkexamen B en is bedoeld ‘om de transparantie voor de consument te vergroten’, stelt het CBR. De invoering van deze maatregel wordt nog verder afgestemd met de rijschoolbranche.

“Het voordeel hiervan is dat de kandidaat zelf de regie heeft, wie er over zijn persoonsgegevens beschikt”, aldus het rijvaardigheidsbureau. “Kandidaten kunnen niet meer onbewust via een reserveringswebsite, waarvan ze denken dat deze van het CBR is, een theorie-examen reserveren. De opleider, die achter de reserveringssite zit, moet immers eerst gemachtigd worden. Daarnaast draagt dit bij aan het voorkomen van oneigenlijk gebruik van persoonsgegevens door opleiders. Opleiders kunnen niet meer via het account van een andere opleider, zonder dat de kandidaat dit weet, een examen aanvragen.”

Gedragsregels

Verder breidt het CBR het bestaande sanctiereglement uit met ‘gedragsregels’. Deze zijn erop gericht dat alle bezoekers van examenlocaties respectvol met elkaar omgaan. Daarnaast moeten ze het juiste gebruik van het reserveringssysteem bevorderen.

Het CBR neemt de maatregelen naar eigen zeggen in samenspraak met de brancheorganisaties BOVAG, FAM en VRB en ondersteunt zo de rijschoolbranche bij de gewenste professionalisering. Eind december is het ministerie per brief geïnformeerd.

Lees hier de brief van het CBR aan het ministerie.

Auteur: Nadine Kieboom

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.