Uitschakelen roodlichtcamera’s leidt tot meer slachtoffers

roodlichtcameraAls de roodlichtcamera’s in een gemeente worden uitgeschakeld, loopt het aantal dodelijke slachtoffers op, blijkt uit een nieuwe Amerikaanse studie.

Onderzoekers van het Insurance Institute for Highway Safety in de VS vergeleken de ongevallencijfers van 14 steden die de roodlichtcamera’s uitschakelden tussen 2010 en 2014 met 29 vergelijkbare steden waar de roodlichtcamera’s in bedrijf waren.

De cijfers werden gecorrigeerd voor jaarlijkse fluctuaties in de ongevallencijfers, bevolkingsdichtheid, werkloosheidcijfers, enzovoort. Uit de cijfers blijkt dat de introductie van roodlichtcamera’s in de grotere steden heeft geleid tot een afname van het aantal dodelijke roodlichtongevallen met 21 procent en een afname van alle ongevallen op de geregelde kruispunten met 14 procent.

Omgekeerd leidde het uitschakelen van roodlichtcamera’s in de 14 steden tot een toename van het aantal dodelijke roodlichtongevallen met 30 procent en tot een 16 procent stijging van alle ongevallen ten opzichte van een situatie waarbij de camera’s ingeschakeld zouden zijn gebleven.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.