HOOFDLIJNENAKKOORD

Fietsersbond over hoofdlijnenakkoord: ‘Kunnen niet anders dan teleurgesteld zijn’

Fietsersbond
De Fietsersbond is teleurgesteld in het gebrek aan beleid voor fietsers in het hoofdlijnenakkoord. Foto: PixelBiss / Shutterstock

De Fietsersbond reageert “teleurgesteld” op het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB. De bond merkt op dat er over fietsbeleid en verkeersveiligheid met geen woord wordt gerept in het akkoord. Volgens de Fietsersbond reageerden VVD en BBB in verkiezingstijd positief op stellingen in de Fietswijzer en was NSC in zijn partijprogramma juist erg gespitst op fietsbeleid.

De Fietsersbond geeft als voorbeeld de ontsluiting van nieuwe woonwijken, waar de komende jaren zo’n 2,5 miljard euro in wordt geïnvesteerd. De bond mist in de paragraaf over woningbouw welke rol er in de nieuwe woonwijken is weggelegd voor duurzaam verkeer, waaronder de fiets.

Kanttekeningen worden door de bond geplaatst bij de haalbaarheid van het hervatten van infraprojecten. Meerdere projecten zijn de afgelopen tijd gepauzeerd of uitgesteld vanwege stikstofregels. In het hoofdlijnenakkoord staat dat een nieuw kabinet de werkzaamheden wil hervatten wanneer dat vanwege budget, personeel en vergunningen mogelijk is.

Het steekt de Fietsersbond ook dat er in het hoofdlijnenakkoord wel ruim baan wordt gegeven aan het opvoeren van de maximumsnelheid naar 130 kilometer per uur. De bond noemt die maatregel “ongunstig voor de verkeersveiligheid”. Veilig Verkeer Nederland sprak zich daar eerder deze maand ook al kritisch over uit.

Hoop gevestigd op definitief akkoord

Directeur Esther van Garderen van de Fietsersbond: “Wij kunnen niet anders dan teleurgesteld zijn in dit akkoord.” In een verklaring op de website zegt Van Garderen ervan uit te gaan dat in het uiteindelijke regeerakkoord volwaardige aandacht zal zijn voor fietsbeleid en verkeersveiligheid. “We hebben de fiets nodig om Nederland bereikbaar te houden en ook als goedkope manier om gezond te bewegen.”

Volgens de Fietsersbond zijn de huidige aantallen fietsdoden- en gewonden onacceptabel. “We zijn en blijven hierover met het ministerie van Infrastructuur op constructieve wijze in gesprek”, aldus de bond.

Wilders: ‘vrije kwestie’

PVV-leider Geert Wilders zei woensdagmiddag tijdens een debat over de formatie, dat onderwerpen waarover niets in het hoofdlijnenakkoord staat, een “vrije kwestie” zijn voor de Tweede Kamer.

Wilders: “Het kabinet heeft de handen vol aan het uitwerken van het hoofdlijnenakkoord. Wat er niet staat is per saldo een vrije kwestie.” Volgens Wilders kan de Kamer zelf initiatief nemen, waaronder ook de partijen die het akkoord hebben gesloten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl