Reactie regeerakkoord

VVN: ‘130 km/u niet goed voor verkeersveiligheid’

Beeld: 130 km/u
In een reactie waarschuwt Veilig Verkeer Nederland voor de risico's van 130 km/u. Foto: Shutterstock, Anja van de Poll.

Het verhogen van de snelheid op de wegen – waar dat mogelijk is – naar 130 kilometer per uur is niet goed voor de verkeersveiligheid. Dat stelt Veilig Verkeer Nederland in een reactie op het hoofdlijnenakkoord.

Een hogere rijsnelheid leidt bij een botsing tot een grotere impact en dus neemt de kans op ernstig letsel toe. De remweg is dan langer en mensen hebben minder tijd om snel te reageren.

Omdat niet iedereen 130 kilometer per uur zal rijden, ontstaan grotere snelheidsverschillen tussen weggebruikers. Ook dat is gevaarlijk. “De minimumsnelheid op de Nederlandse snelwegen is 60 kilometer per uur, de maximumsnelheid is in dat geval meer dan twee keer zo hard”, stelt Veilig Verkeer Nederland.

Een combinatie van een hogere snelheid, afleiding en gebruik van alcohol en drugs vormt ook een verhoogd gevaar op de weg. Volgens de verkeersorganisatie levert de snelheidsverhoging bovendien “maar een beperkte tijdswinst op”.

Het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) wil pas reageren als alle details goed zijn bekeken.

Auteur: ANP