Onderzoek

Fietspaden Oost- en Zuid-Nederland liggen er slechter bij dan elders

Fietspad in Alkmaar. Foto ter illustratie. Shutterstock, Photos by D

Ruim een vijfde van de fietspaden is niet goed genoeg onderhouden. In Oost- en Zuid-Nederland scoren de fietspaden slechter dan in de rest van Nederland: hier heeft meer dan een derde van de fietspaden achterstallig onderhoud.

Dat staat in een onderzoek dat demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) dinsdag naar de Tweede Kamer heeft verstuurd.

Onderzoekers van Antea Group gaven bijna 500 kilometer fietspad een oordeel van A+ tot D. Onder die laatste categorie, goed voor 3 procent van de fietspaden, valt kapot wegdek met “flinke achterstanden” in onderhoud die leiden tot “onveilig gebruik”.

Bij de op één na slechtste categorie is veilig fietsen “discutabel” en is er “aanzienlijke schade” aan het wegdek. Dat geldt voor 20 procent van het onderzochte fietspad. Het gaat grotendeels om deels verharde fietspaden zoals zand of schelpen. De meeste fietspaden van asfalt zijn wel in goede staat.

Lees ook:

Onderwerpen:

Auteur: Erik Verheggen / ANP