STRAF VALT LAGER UIT

Taakstraf en voorwaardelijke celstraf na mishandeling conducteur

NS-trein
Het geweldsincident vond in de trein plaats nabij Schagen. Foto: Shutterstock

De rechtbank in Alkmaar heeft de twee mannen, die een conducteur bij station Schagen ernstig mishandelden, veroordeeld tot 93 dagen celstraf, waarvan negentig voorwaardelijk. Daarnaast kregen beide mannen van 21 en 23 jaar uit Heiloo en Anna Paulowna een werkstraf van 180 uur opgelegd. Het tweetal ging vorig jaar september een conducteur te lijf door te slaan, schoppen, bijten en te steken met een schroevendraaier. Treinreizigers die de conducteur te hulp schoten kregen ook klappen van de mannen.

De geweldsuitbarsting vond plaats toen de conducteur ter hoogte van Schagen wilde controleren of de mannen in het bezit waren van een vervoersbewijs. Hij had op dat moment de indruk dat het tweetal hem ontliep. Toen hij ze aansprak, escaleerde het snel. De mannen, die hadden gedronken en onder meer al een medepassagier hadden bespuugd, pleegden daarbij geweld, aldus de officier van justitie. De verdachten vluchtten weg, maar werden kort na het incident in Schagen aangehouden.

Lagere straf

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden zes maanden gevangenisstraf tegen de mannen, waarvan de helft voorwaardelijk. De officier van justitie stond toen uitgebreid stil bij het toenemende geweld tegen medewerkers in het openbaar vervoer. “Hoelang moet het personeel in de trein dit gedrag nog tolereren? Hoelang moeten we dit als samenleving nog tolereren?”, sprak ze.

De rechtbank sprak van “volstrekt ontoelaatbaar” gedrag en rekende het de mannen daarnaast zwaar aan dat zij gevoelens van angst en onveiligheid bij treinreizigers hebben veroorzaakt, maar kwam mede op basis van de landelijke strafmaat voor openlijk geweld tot een lagere straf dan geëist. Als gevolg van de uitspraak hoeven de twee niet terug de cel in. De drie dagen die zij moeten zitten, brachten ze al door in voorarrest.

Auteur: ANP