Doorstroming stokt

Amsterdam: geen capaciteit om alle touringcars die haltes bezet houden te controleren

Touringcarhalte in Amsterdam.
Touringcarhalte op De Ruijterkade. Foto: ANP/Hollandse Hoogte/Mariette Carstens

Het is niet mogelijk om deze zomer iedere touringcarhalte in Amsterdam te voorzien van stewards, die controleren of de doorstroming van touringcars soepel verloopt. Dat zegt wethouder Melanie van der Horst (Verkeer, Vervoer en Luchtkwaliteit) in een reactie op schriftelijke vragen die zijn ingediend door de VVD. Ook is het niet mogelijk om touringcarhaltes met meerdere plekken beschikbaar te stellen voor bussen die mensen vervoeren die slecht ter been zijn, zoals de Museum Plus Bus.

“Er zijn hiervoor geen mogelijkheden, omdat niet duidelijk is wanneer er een touringcar met deze specifieke doelgroep gebruik gaat maken van die halteplek”, zegt Van der Horst. Ook zij er niet genoeg handhavers beschikbaar om iedere touringcarhalte deze zomer te bemannen.

Doorstroming

Volgens VVD-raadslid Daan Wijnants verloopt de doorstroming van touringcars op de haltes niet zo soepel als gewenst. “Touringcars blijven langere tijd op de haltes staan bij kunst-, culturele en educatieve instellingen, in plaats van dat zij doorrijden naar een parkeerplaats”, aldus Wijnants. “Hierdoor blijft de halte bezet en moeten bussen die ouderen of mensen met een beperking vervoeren verder doorrijden, wat voor vervelende situaties zorgt. De bussen worden gedwongen om te stoppen op locaties waar het niet veilig is om uit te stappen en de passagiers moeten een langere tijd lopen tot de bestemming.”

Vervoersvoorzieningen zoals de Museum Plus Bus, die onder meer mensen vervoeren die slecht ter been zijn, ondervinden hier volgens Wijnants hinder van. “Indien zij langere afstanden moeten lopen, zal dit hun ontmoedigen om de deur uit te gaan”, denkt het VVD-raadslid.

Onwenselijke situatie

Van der Horst herkent het beeld dat Wijnants schetst echter niet. “Wij hebben deze signalen niet ontvangen”, antwoordt de wethouder. Wel spreekt Van der Horst over een “onwenselijke situatie” als bussen moeten uitwijken naar een ander deel van de straat, zonder op- en afstapplaats. “De regel is dat een touringcar in voorkomend geval door moet rijden naar de volgende halte, zodat de beschreven situatie zich niet voordoet.”

Omdat er slechts beperkte handhavingscapaciteit beschikbaar is, worden door de gemeente deze zomer op de drukste haltes, elf in totaal, stewards neergezet. Zij sturen touringcars door op de haltes waar zij aanwezig zijn. Ook gaan zij in gesprek met de branche.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is redacteur van Mobiliteit.nl en TaxiPro.