Enschede en Almelo ‘ontzorgd’ in bevorderen van doorstroming

Almelo Kruising met verkeerslichten N349 – Broekerheide – Kleine Bunder. BRON Heijmans en Swec
Almelo Kruising N349 – Broekerheide – Kleine Bunder. BRON Heijmans en Sweco

Sweco en Heijmans gaan de gemeenten Enschede en Almelo ‘ontzorgen’ in het bevorderen van de doorstroming. Alle mogelijke middelen mogen ze inzetten, behalve het aanpassen van de wegen. Dat is de inzet van een nieuw contract dat de partijen voor de komende twintig jaar getekend hebben.

De betrokkenen spreken van een ‘uniek contract’. Sweco en Heijmans moeten de doorstroming bevorderen en de gemeente heeft er geen omkijken aan. Doorstroming als een service heet dit, met een knipoog naar bijvoorbeeld Mobility as a Service. Er is volgens de partijen geen vergelijkbaar contract in Nederland. Begin 2020 gaan ze aan de slag.

Wat betekent de samenwerking concreet? Sweco en Heijmans zijn er verantwoordelijk voor om het gewenste beleid van de gemeenten om te zetten in daadwerkelijke prestatie op straat. Hiervoor stemmen ze op voorhand af wat de gewenste prestatie is en hoeveel budget er beschikbaar voor is. Sweco en Heijmans kunnen al hun mogelijkheden en middelen inzetten om deze prestatie te behalen.

Toekomst

“Denk bijvoorbeeld aan slimme aansturing van de 110 verkeerslichten in de omgeving en dynamische verkeersborden”, legt Coen Bresser, senior adviseur Mobiliteit bij Sweco uit. “Het enige dat uitgesloten is, zijn veranderingen aan de daadwerkelijke wegen. Dit blijft de verantwoordelijkheid van Enschede en Almelo.”

Hugo Smuling, opdrachtgever mobiliteit bij de gemeente Enschede laat weten enthousiast te zijn. “Wat ons betreft is deze vorm van samenwerking de toekomst. Voor ons is het belangrijk dat het resultaat van optimale en effectieve doorstroming wordt behaald. Hoe de partijen dit gaan bereiken, laten we graag aan hun experts over.”

Auteur: Jan Pieter Rottier

1 reactie op “Enschede en Almelo ‘ontzorgd’ in bevorderen van doorstroming”

Ron van Hees|01.12.19|10:36

Kijk eens bij I&W, rijkswaterstaat nieuwe-stappen-in-partnership-talking-traffic.
De ontwikkeling en proeve zijn al heel ver.