Ministerie krijgt nog steeds geen aanvragen voor goedkeuring e-stepjes

Een deelstep van Bird. FOTO Bird

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft sinds 2 mei nog geen aanvragen binnen gekregen voor de goedkeuring van elektrische stepjes. Dat meldde minister Cora van Nieuwenhuizen afgelopen week tijdens het Algemeen Overleg Verkeersveiligheid. Vanaf die datum gelden nieuwe toelatingseisen voor de voertuigcategorie bijzondere bromfietsen, waar de steps onder vallen. Die nieuwe eisen zijn gekomen na het ongeluk met de Stint. SP-Tweede Kamerlid Cem Lacin maakt zich zorgen.

Zestien voertuigen vallen nu onder de categorie bijzondere bromfietsen. Onder meer de Segway en de Kickbike, een kruising tussen een fiets en een step. De eisen voor dit soort voertuigen zijn zeker streng, maar zijn tegelijk wel minder strikt dan voor andere voertuigen. Reden daarvoor is dat de voordelen van dit soort voertuigen zwaarder wegen en dat het ministerie innovatie wil stimuleren.

De Stint viel er ook onder, maar is van de weg gehaald na het dodelijke ongeluk eind vorig jaar. Na dat ongeluk gaf Van Nieuwenhuizen de SWOV en de RDW opdracht om deze ‘alternatieve’ toelatingseisen tegen het licht te houden. Inmiddels zijn er nieuwe eisen.

Online

Maar sindsdien zijn er nog geen nieuwe aanvragen binnengekomen voor stepjes, meldde de minister donderdag tijdens het Algemeen Overleg Verkeersveiligheid. “Sinds 2 mei kunnen fabrikanten een aanvraag doen voor typegoedkeuring van elektrische stepjes. Maar we hebben nog geen aanvragen binnen gekregen.” Tussen de lijst met zestien voertuigen die nu al toegelaten zijn, staan ook vrijwel geen kleine stepjes.

Dat er nog geen aanvraag is binnengekomen, is opmerkelijk. Er zijn tal van stepjes op de markt en bovendien duiken in steeds meer landen om ons een elektrische deelsteps op. Dat stelde SP-Tweede Kamerlid Cem Lacin ook aan de kaak: “Wanneer kunnen we eindelijk de weg op met de elektrische step? Iedereen kan ze online al bestellen en ermee de weg op. Hoe gaan we dat goed aanpakken? In omliggende landen is het al geregeld. We lopen achter.”

Openbare weg

Minister Van Nieuwenhuizen benadrukte: “Ik kan geen voertuig op de openbare weg toestaan als daar geen aanvraag voor is ingediend. Ze moeten eerst goedkeuring aanvragen. Zolang ze dat niet doen, blijven de steps in de categorie die niet de openbare weg op mag.”

Ook van Bird heeft het ministerie nog geen aanvraag binnengekomen, laat een woordvoerder desgevraagd weten. Bird wil elektrische deelsteps gaan aanbieden in Breda. Beide partijen gaan minister Cora van Nieuwenhuizen vragen akkoord te gaan met een experiment van zes maanden, meldden ze een paar maanden geleden. Als er toestemming komt, is Breda eerste stad in Nederland waar de Amerikaanse mobiliteitsaanbieder actief wordt.

Lees ook:

https://www.verkeersnet.nl/duurzaam/28195/gebruik-elektrische-step-stimuleren-belangrijk-voor-bereikbaarheid/

Onderwerpen: , ,

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.