Belg krijgt voortaan flyer vol waarschuwingen bij boete

Foto ter illustratie

Wie in België betrapt wordt op gevaarlijk rijden, krijgt naast een boete ook een flyer met bewustwordingsinformatie op de deurmat. De ongevalscijfers zijn “alarmerend”, benadrukken tal van overheidsdiensten en daarom slaan ze de handen in elkaar om de verkeersveiligheid te verhogen.

Snelheid is de oorzaak van 30 procent van de verkeersongevallen in België en 38 procent van de zwaargewonde bestuurders hebben meer alcohol in het bloed dan de wettelijk toegestane 0,5 promille. Alarmerende cijfers, vinden de federale overheidsdiensten Mobiliteit en Vervoer, Justitie, Financiën, de politie, VIAS institute en de gewesten. Overtreders moeten dan ook beter bewust worden gemaakt voor de risico’s, vinden ze.

Gevolgen van gedrag

Daarom slaan ze de handen ineen om de verkeersveiligheid te verhogen. Alle overtreders ontvangen samen met hun boete een semi-gepersonaliseerde bewustmakingsboodschap: een flyer in hun eigen taal over de gevolgen van hun gedrag. In eerste instantie zal het gaan om de overtredingen ’te hard rijden op de snelweg’, ‘rijden met alcohol op’, ’telefoongebruik achter het stuur’, ‘niet dragen van gordels’ en ‘het niet gebruiken van kinderzitjes’. In de herfst komen daar ook snelheidsovertredingen op alle andere wegen bij.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Bewustwordingsflyer bij boete. FOTO VIAS
Een van de bewustwordingsflyers. FOTO VIAS

Om dit mogelijk te maken decentraliseerden en digitaliseerden de betrokken partijen verschillende dossiers, maakten ze het voor mensen mogelijk om online te betalen en vergemakkelijkten ze het verzamelen van gegevens. Ook maakten ze een globaal overzicht van de overtredingen en zorgden ze dat Belgen en buitenlanders gelijk gestraft kunnen worden. Belgische overheden maken werk van verkeersovertredingen. Eerder kondigden ze al strengere wetgeving en strengere straffen aan.

Stap dichterbij

“Deze bewustmakingsboodschappen moeten mensen aan het denken zetten”, zegt federaal minister van Justitie Koen Geens hierover in een verklaring. “Samen met de automatisering van verkeersboetes zetten we zo een stap dichter naar een betere verkeersveiligheid, een blijvende prioriteit voor de overheid.”

François Bellot, federaal minister van Mobiliteit, vult aan: “Tijdens deze zittingsperiode heb ik samen met mijn collega van Justitie werk willen maken van verschillende actiepunten die elkaar aanvullen: strengere wetgeving, hogere straffen, efficiëntere follow-up van de overtreders en intensivering van de bewustmaking rond gevaarlijk gedrag. Dit om recidive in de kiem te smoren. In het verlengde van al het werk leek het mij ook goed om actie te ondernemen via de processen-verbaal die naar de overtreders worden gestuurd. Dit om een duidelijke boodschap tot hen te richten: met jullie gedrag brengen jullie de andere weggebruikers in gevaar.”

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.