Nieuwe Green Deal: met nieuwe energie aantal deelauto’s laten groeien

FOTO: Saeda Moorman (kiM)

De nieuwe Green Deal Autodelen is getekend. Veertig partijen doen mee. Zij scharen zich met hernieuwde energie achter het doel: 100.000 deelauto’s in 2021. Dit doel was gesteld voor dit jaar, maar is niet gerealiseerd. Op dit moment zijn er zo’n 41.000 deelauto’s.

Het is inmiddels drie jaar geleden dat de Green Deal Autodelen van start ging met dertig ondertekenaars. De looptijd is officieel verstreken, maar de overgrote meerderheid van de ondertekenaars stuurde aan op een vervolg. Ze gaven in een evaluatie aan nog niet klaar te zijn. Het gestelde doel is niet gehaald.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat tekende 4 oktober met veertig partijen de nieuwe Green Deal Autodelen. De partijen scharen zich met hernieuwde energie achter het doel: 100.000 deelauto’s en 700.000 gebruikers van deelauto’s in 2021. Betrokken zijn onder meer gemeenten, provincies, leasebedrijven, deelauto-aanbieders, Stichting Natuur en Milieu en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Belonen

De Green Deal bestaat uit verschillende initiatieven. In Utrecht gaat de gemeente autodelers belonen door parkeerplekken op te heffen. Bewoners kunnen dan kiezen wat ze daarvoor in de plaats willen; bijvoorbeeld groen of een speeltuin. Andere gemeenten stellen cadeaukaarten beschikbaar om deelauto’s gratis uit te proberen. Daarnaast gaan autodeelbedrijven met elkaar samenwerken om kennis te delen en een landelijk netwerk voor autodelen mogelijk te maken.

Autodelers bezitten ruim 30 procent minder auto’s dan voordat ze met autodelen begonnen, concludeerde het  Planbureau voor de Leefomgeving in onderzoek uit 2015. De deelauto komt vooral in de plaats van een tweede of derde auto. Nadat ze zijn gaan delen, rijden autodelers 1.600 kilometer per jaar minder, blijkt ook. Dat komt neer op 15 tot 20 procent minder autokilometers. Door verminderd autobezit en -gebruik stoten autodelers per persoon per jaar 175 tot 265 kilo minder CO2 uit. Dat is ongeveer 8 tot 13 procent van de CO2-uitstoot die met autobezit en -gebruik is gemoeid.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.