Rotterdam kijkt extra kritisch naar deelfiets-aanbieders

Aanbieders van deelfietsen in Rotterdam krijgen tot 1 augustus de tijd om te bewijzen dat hun onderneming niet tot overlast is. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. Veel Rotterdammers klagen namelijk: deelfietsen slingeren rond en maken openbare fietsenstallingen snel vol.

Volgens de gemeente kunnen de ondernemers niet op dezelfde voet doorgaan. Tijdens de proefperiode gaat Rotterdam het aanbieden van deelfietsen niet verbieden. Wel bekijkt de gemeente welke kwaliteitseisen aan de aanbieders gesteld moeten worden. Ook brengt de gemeente de locaties in beeld waar de meeste overlast wordt ervaren. In de tussentijd heft de gemeente geen precariorechten, een vergoeding voor het gebruik van openbare grond.

Evaluatiegesprekken

Daarnaast gaat Rotterdam evaluatiegesprekken voeren met de aanbieders zodat zij eventuele nieuwe overlast kunnen verhelpen. Staan deelfietsen fout of hinderlijk geparkeerd, dan haalt de gemeente ze weg.

Ook in Amsterdam moest de gemeente ingrijpen na overlast. Het stadsbestuur kondigde eind december een proef aan: gedurende drie jaar mogen maximaal drie aanbieders deelfietsen uitgeven. Daarnaast worden ze onderworpen aan duidelijke eisen op gebied van parkeren.

Onderwerpen: ,

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.