Wijkraad komt met eigen plan tegen sluipverkeer

haarlem_planWat doe je als je niet blij bent met sluipverkeer in de wijk? Buurtbewoners van de Churchilllaan in Haarlem besloten om zelf met een plan te komen om de straat rustiger en veiliger te maken. En met succes.

“Dat de Churchillaan en de Willem de Zwijgerlaan als sluiproute voor autoverkeer worden gebruikt, is al jaren een doorn in het oog van de wijkbewoners”, vertelt Hendrik Postuma van de wijkraad Zuiderhout-Vredenhof. “Vredenhof was al een 30km-buurt en die wens is er ook voor Zuiderhout. Als wijkraad liepen we tegen de Haarlemse bureaucratie aan. Ons idee zou moeilijk uitvoerbaar zijn, teveel kosten met zich meebrengen et cetera.

De wijkraad nam zelf een verkeerskundig bureau in de arm (BVA) en betaalde die uit het potje van de wijkraad. Die ontwierp een herinrichtingsplan ontworpen, waarbij rekening is gehouden met de wensen van de bewoners en de kosten voor de gemeente.

Toch bleef het lastig om het plan uitgevoerd te krijgen, vertelt Postuma. “Ook met dit rapport op zak kwamen we er in eerste instantie niet doorheen bij de gemeente.”

Een project als dit is financieel alleen uitvoerbaar als het in combinatie met groot onderhoud wordt gedaan, vertelt Martijs Hoefakker, procesmanager bij de gemeente. Dat groot onderhoud bestaat uit werkzaamheden aan het riool, de aanleg van drainage en het opnieuw aanleggen de weg (zowel de fundering als de verharding). Dat betekent dat de straat toch al open moet; een mooi moment om de herinrichting meteen mee te pakken. “Meestal komt de gemeente dan met een voorstel naar de bewoners, maar in dit geval is het andersom.”

Kunnen andere wijkraden ook zelf met zo’n herinrichtingsplan komen? Hoefakker: “Dat is mogelijk, maar uitvoering daarvan gaat wel altijd in combinatie met een noodzaak tot verandering. Zoals in dit geval het groot onderhoud. Dit project is wel een voorbeeld van hoe samenwerking kan leiden tot iets moois. De wensen van de bewoners worden serieus genomen.”

Op dit moment worden de bewoners uitgebreid geïnformeerd over het project. De gemeente heeft BVA gevraagd om een vervolgplan voor de uitvoering te maken, waarin alles in detail staat aangegeven, van de kosten tot en met de benodigde materialen. Dit plan wordt in oktober verwacht. De uitvoering staat gepland voor de eerste helft van 2017.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.