Living Lab Fietsroute van start

snelfietsroute

snelfietsrouteHoe ziet de snelfietsroute van de toekomst eruit? De Provincie Noord-Brabant, Gemeente ’s-Hertogenbosch, Jeroen Bosch Ziekenhuis, NHTV, Technische Universiteit Eindhoven en SPARK campus hebben het eerste deel van de snelfietsroute tussen ’s-Hertogenbosch en Oss tot ‘Living Lab’ verklaard.

Kennisnetwerk SPARK, waarin ook aannemer Heymans is vertegenwoordigd, onderzoekt in dit ‘Living Lab’ hoe de fietsinfrastructuur in de regio ’s-Hertogenbosch kan worden verbeterd, om zo het fietsen verder te stimuleren. De belangrijkste vraag daarbij is hoe snelfietsroutes beter, veiliger en gebruiksvriendelijker kunnen worden gemaakt. Het living lab focust zich op drie innovatiegebieden: de road side wat betreft de harde infrastructuur (wegen, verlichting, omgeving), de bike side inzake fietsmobiliteit (e-bikes, deelfietsen, speedbikes) en de user side inhoudend de zachte infrastructuur (netwerken, ICT, social media) en gezondheid (sport en beweging met de fiets). Daarbij wordt overigens niet aangegeven welke specifieke problemen men denkt op te lossen.

Wel dat men over een periode van drie jaar gebruikers tal van innovaties op deze snelfietsroute zal laten testen. Het idee is dat meer mensen gaan fietsen als dit aantrekkelijker en comfortabeler wordt. Om een verandering te bewerkstelligen is praktijk georiënteerd onderzoek nodig. Onderzoek waarbij de gebruiker zelf aangeeft wat anders moet, en met extra snelheid en inzicht omdat testen en implementeren gelijktijdig gaat.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.