Vijf nieuwe verkeersinformatiediensten in aantocht

bemobileEen prijsvraag naar nieuwe in car informatiediensten heeft vijf projecten opgeleverd die subsidie krijgen om de ideeën verder uit te werken. Dat moet op korte termijn leiden tot nieuwe en betere apps en websites om de reiziger beter te informeren.

De prijsvraag is een initiatief van 10 regio’s die in het kader van Beter Benutten werken aan een betere bereikbaarheid.

De volgende projecten zijn als winnaar uit de bus gerold:

Mobile Ninja van Be Mobile NV wordt bestempeld als een ‘persoonlijke mobiliteiten-avatar voor onderweg en de community van alle reizigers in heel Nederland’.

Go About BV ontwikkelt een reisplanner die rekening houdt met persoonlijke voorkeuren. De reisplanner laat in één oogopslag zien wat de reistijden zijn van verschillende alternatieven als de auto, het OV of de fiets. Daarbij kan deze planner combinaties maken tussen bijvoorbeeld het OV en de fiets of een rit deels met de auto en deels met het OV plannen. De reiziger ontvangt alerts als er wat aan de hand is met de geplande reis.

De file-ontwijkApp en website van Goudappel Coffeng BV, Technolution BV en Bohemia BV adviseert weggebruikers hoe en wanneer te vertrekken en geeft hulp bij gewijzigde omstandigheden onderweg. De kracht zou zitten in de combinatie van een slimme routeplanner voor OV, auto en fiets met sociale interactie en game-elementen.

TimesUpp van Innovactory en TomTom zorgt ervoor dat automobilisten op tijd vertrekken. De App maakt gebruik van TomTom Traffic, die aangeeft of het handig is nu te vertrekken of wat later.

De Verkeers Informatie Dienst (VID) is van plan de bestaande website en app verder uit te bouwen naar een meer gepersonaliseerde reis-assistent. Bovendien integreert de VID nieuwe informatiesoorten in de dienst, zoals een verwachting van de reistijd en informatie die een overstap naar het OV bij P&R-terreinen ondersteunt.

Opzet is dat de winnaar de komende weken leveren prototypes opleveren. In februari 2014 moeten de diensten beschikbaar zijn. Voorwaarde is dat de informatiediensten na 2014 zonder overheidssteun in stand blijven.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.