Minder DRIPs en minder verlichting op de snelwegen

verlichtingRijkswaterstaat zet de verlichting op een aantal wegen in de nachtelijke uren uit. Verder is het afgelopen met de gratis buskaartjes bij wegwerkzaamheden en advertenties die wegwerkzaamheden aankondigen.

Vanaf 3 juni 2013 zet Rijkswaterstaat als bezuinigingsmaatregel stapsgewijs de verlichting op een aantal rijkswegen uit tussen 21.00 en 05.00 uur, tussen 23.00 en 05.00 uur op delen van een aantal drukkere wegen. Hiermee besparen we kosten. Rijkswaterstaat zet in het donker de verlichting alleen aan op de drukste momenten van de dag. En waar het nodig is voor de verkeersveiligheid zoals in tunnels of bij scherpe bochten.

Maar er staan nog meer versoberingsmaatregelen op de rol. Zo gaat men bezuinigen op de actieve communicatie bij wegwerkzaamheden. Het accent komt nog meer te liggen op internet en minder advertenties in regionale en lokale bladen. Ook is het budget gekrompen dat beschikbaar is voor het treffen van flankerende maatregelen om de hinder door werkzaamheden te beperken, zoals gratis bus- en treinkaartjes.

Verder zet Rijkswaterstaat binnenkort stapsgewijs een aantal digitale informatieborden en camera’s boven en langs snelwegen uit die niet langer nodig zijn. Zo worden Dynamische Route-Informatie Panelen (DRIP’s) die alleen een puur informatieve functie hebben verwijderd. Een groot deel van deze informatie is inmiddels voor bestuurders ook beschikbaar via hun navigatiesystemen in de auto, aldus Rijkswaterstaat, zoals file-informatie. Ook spullen die overbodig zijn geworden of erg weinig worden gebruikt, worden verwijderd. Denk aan zogenaamde toerit-doseerinstallaties (TDI’s) die niet meer nodig zijn omdat de weg is verbreed. Daarnaast wordt ook de rijstrooksignalering versoberd.

De uren dat aannemers op het hoofdwegennet aan de slag mogen, worden zijn inmiddels al met gemiddeld 1 uur verruimd. Dit betekent dat een aannemer, afhankelijk van de verkeersdrukte, ’s avonds eerder mag starten met zijn werk. Op een aantal wegen mogen aannemers ook overdag werken. En vanaf medio 2013 worden de bermen in plaats van twee keer per jaar nog maar één keer per jaar gemaaid. Waar dit niet mogelijk is door geldende wet- en regelgeving wordt er twee keer gemaaid.

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.