Minder spitskilometers in Stadsregio Arnhem Nijmegen

Het aantal in de spits gereden kilometers binnen de Stadsregio Arnhem Nijmegen is onder de convenantpartners van Offensief Bereikbaarheid in één jaar tijd teruggebracht met 2,8%. Deze daling zou het gevolg zijn van verschillende maatregelen als thuiswerken en flexibel werken. Het totale aantal autokilometers is echter met 4% toegenomen, onder andere door grotere woonwerk afstanden. 
Het is de tweede keer op rij dat het aandeel spitskilometers daalt. Vorig jaar werd een daling van 3% aangetoond. Doelstelling is een afname van het aandeel spitskilometers van 5% in september 2012.
Het aantal thuiswerkers is met 28% gegroeid ten opzichte van vorig jaar. Dit aantal kan verder groeien als meer werkgevers faciliteiten voor thuiswerken aan gaan bieden. Uit het onderzoek van MuConsult blijkt dat enkele belemmeringen een nog verdere afname in de weg staan. Wanneer deze belemmeringen weggenomen worden is volgens de onderzoekers nog 6% reductie mogelijk van het aandeel autokilometers in de spits. Een voorbeeld hiervan is het plannen van afspraken en vergaderingen na 09.00 uur, flexibele werktijden invoeren en elektrisch fietsen stimuleren voor medewerkers die binnen een straal van 15 kilometer van de werkplek wonen.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.