Brabantse spitsrijders rijden blokje om

Deelnemers van het project spitsmijden in Brabant blijken vooral de drukke trajecten te mijden en via een andere route te rijden. Een veel kleiner deel gaat eerder of later van huis om de drukte te ontwijken.

Vanaf oktober 2010 wordt anderhalf jaar in navolging van andere regio’s ook in Brabant onderzocht hoe spitsrijders rond Eindhoven en ‘s-Hertogenbosch te verleiden zijn tot gedragsverandering. Er doen daar circa 2.000 deelnemers mee aan de proef. Deelnemers ontvangen een beloning als zij buiten de spits reizen (maximaal € 2,50 per gemeden spits). Maar meestal doen ze dit niet, maar mijden ze de spitsgebieden.

Zo blijkt uit de eerste resultaten van de ‘mijdingsmethoden’ dat 17% kiest voor een andere route en 9 % voor een andere vertrektijdstip. Zo’n 4 procent pakt de fiets , 2% het ov en 1% gaat thuiswerken.

De TravelStar, een handcomputer die alle deelnemers in bruikleen hebben gekregen en waarop een speciaal voor dit project ontwikkelde navigatiemodule zit, slaat nog niet echt aan. Er wordt maar beperkt gebruik van gemaakt door de deelnemers.

 

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.