20 procent haakt af door bromfietsexamen

Het praktijkexamen voor de bromfiets dat in 2010 is ingevoerd leidt tot een aanzienlijk daling van het aantal – legale – bromfietsberijders. Naar verwachting daalt het aantal geslaagde bromfietsers met 20 procent. Dat is tweemaal zoveel als vooraf werd verwacht.

Tot 2007 slaagden gemiddeld zo’n 50.000 bromfietsers voor het theorie-examen. In 2008 en 2009 liep dit aantal op tot boven de 80.000, onder dreiging van het naderende praktijk-examen. Dat werd ingevoerd op 1 maart 2010, waarop het aantal geslaagden kelderde tot onder de 50.000.
Vooraf was becijferd dat invoering van het praktijk-examen zou leiden tot een reductie van het aantal slachtoffers met ongeveer 4 doden en 200 ziekenhuisgewonden per jaar. Die winst zou voornamelijk voortkomen uit de afname van het aantal geslaagden, – onder meer vanwege de kosten –  met 10 procent. Nu dit aantal tweemaal zo hoog ligt, verwacht de Dienst Verkeer en Scheepvaart (DVS) dat deze cijfers zeker worden gehaald. Daar staat wel tegenover dat er geen cijfers bekend zijn over het illegaal bromfietsen, maar rijinstructeurs en politie hebben de stellige indruk dat het illegaal bromfietsen toeneemt, aldus DVS. Ook over de mitigatie-effecten van bromfietsen naar fietsen is nog niets bekend. Zowel instructeurs als examinatoren menen wel dat jongere bromfietsers nu een betere voertuigbeheersing en beter rijgedrag vertonen dan voorheen. Ook de leerlingen zelf zijn van mening dat de lessen tot beter rijgedrag hebben geleid.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.