'mogelijk gewend'

Minder boetes voor niet dragen helm op brom- en snorfiets

Foto: scooter in Amsterdam
Volgens het OM zijn bromfietsers er nu mogelijk aan gewend dat ze een helm moeten dragen. Foto: Shutterstock, Dutch_Photos.

Het aantal boetes in de eerste vier maanden van dit jaar voor rijden zonder helm op een brom- of snorfiets is gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Uit cijfers van het Openbaar Ministerie blijkt dinsdag een daling van ruim meer dan de helft.

Vorig jaar werden in de eerste vier maanden 32.793 boetes uitgeschreven voor het overtreden van de helmplicht, dit jaar gebeurde dat 13.571 keer. “Dat heeft er vermoedelijk mee te maken dat snorfietsers er nu aan gewend zijn dat ook voor hen een helm verplicht is”, denkt het OM. De verplichting om een helm te dragen werd op 1 januari 2023 ingevoerd.

Er werden in de eerste vier maanden van dit jaar 2.592.939 boetes uitgeschreven voor lichte verkeersovertredingen. Dat zijn er minder dan in dezelfde periode vorig jaar, toen waren het er 2.662.482. Een daling van 2,6 procent. De meeste boetes werden uitgeschreven voor snelheidsovertredingen.

Onderwerpen: ,

Auteur: ANP