Vanaf 2025

Delft uit zorgen bij MRDH over bereikbaarheid: ‘Gevolgen bijzonder groot’

TU Delft
Het college van Delft heeft een brief opgesteld aan de MRDH, waarin het bezorgdheid uit over de voorgestelde veranderingen. Foto: Frank Cornelissen / Shutterstock

De gemeenteraad in Delft is ‘not amused’ over de mobiliteitsplannen van vervoerders HTM en EBS. Delen van Delft zijn vanaf volgend jaar minder goed bereikbaar met het ov. In een brief aan de Metropoolregio Rotterdam The Hague (MRDH) uit mobiliteitswethouder Martina Huijsmans (D66) haar zorgen namens de raad. Volgens de wethouder zijn de gevolgen van de beoogde nieuwe dienstregeling “bijzonder groot”.

Zo rijdt tramlijn 19 (Delft Station – HMC Antoniushove) volgens de beoogde plannen vanaf volgend jaar minder frequent dan dit jaar. Nu al rijden de trams in de avonden, weekeinden en in de zomerperiode – vanaf 19.00 uur – niet verder dan Station Delft. Door op het station over te stappen op meerdere buslijnen van EBS, is zuidwest en zuidoost Delft ’s avonds per bus bereikbaar.

In de brief schrijft wethouder Huijsmans dat de raad zich grote zorgen maakt over de bereikbaarheid van deze delen van Delft, onder meer de bereikbaarheid van het zuidwestelijke deel van de stad. Daaronder vallen winkelgebied Zuidpoort, een theater, bioscoop en restaurants. Ook het zuidoostelijke deel van de stad, waar onder andere de TU-campus en de woonwijk Wippolder, dreigt volgens de gemeente onbereikbaar te worden.

Compensatie

Volgens de gemeenteraad ontbreekt het aan uitleg waarom de dienstregeling vanaf volgend jaar zo op de schop gaat. HTM stelt volgens Omroep West dat het komt door een overeenkomst die de universiteit en de MRDH hebben gesloten.

Mochten de plannen er toch door komen bij de MRDH, dan wil de gemeente Delft compensatie. “Dan willen we dat EBS meer dienstregelingsuren in onze stad krijgt, om mogelijke problemen op die manier op te vangen”, besluit de mobiliteitswethouder van Delft in de brief.

Buslijn 69 van EBS (Station Delft – Delft Technopolis) blijft voorlopig in ieder geval rijden. Ook de RET-lijnen 40 (Rotterdam Centraal – Station Delft) en 174 (Station Rotterdam Noord – Station Delft) blijven op de weg. Datzelfde geldt voor R-netbus 435 van EBS.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl