De file, dat ben je zelf

[raw]
Direct bestellen bij Bol.com via Verkeersnet:

[/raw]“Files zijn het gevolg van de keuzes van mensen. Waar we gaan wonen, waar we werken, hoe laat we opstaan en hoe laat we vervolgens de deur uitgaan om ons in het verkeer te begeven”, aldus Hans van Lint. Samen met Vincent Marchau (beiden TU Delft) schreef hij er het boek over met de titel ‘De file, dat ben je zelf’. In het boek wordt op een laagdrempelige manier de beschikbare wetenschappelijke kennis over verkeer en vervoer gepresenteerd.
Wegen zijn vaak het slachtoffer van hun eigen succes. “Als je een heel lekker ijsje produceert, kopen veel mensen dat, en kun je er meer van produceren. Bij wegen werkt dat net anders. Ook hier geldt: hoe beter de weg, hoe meer mensen er gebruik van willen maken. De keerzijde daarvan is dat er weer files ontstaan. Dat zal je ook zien als straks bijvoorbeeld de A4 verbreed is. Als je de verkeersvraag dan niet goed aanpakt, staan er binnen de kortste keren weer dezelfde files. Wetenschappers zijn het er unaniem over eens dat de beste methode om dit te voorkomen rekeningrijden is. Het is jammer dat dat van de politieke agenda is verdwenen.”
Volgens Van Lint ligt de oplossing van het fileprobleem in de beïnvloeding van het gedrag van reizigers: hoe laat ze vertrekken en hun keuze voor de auto of een ander transportmiddel. Maar ook een slimme toepassing van technologie kan een oplossing bieden. “De beste oplossing zou eigenlijk zijn om het hele systeem om te gooien en opnieuw te beginnen. Maar dat is een heel kostbaar en waarschijnlijk onbegaanbaar pad.”
Het boek ‘De file, dat ben je zelf’ gaat onder meer in op vragen als Is kilometerheffing een goed idee? Ligt de ellende bij de NS aan die blaadjes op de rails? Regelt het verkeer zichzelf in 2050? En waarom lopen megaprojecten financieel vaak zo mega uit de hand? Allemaal vragen uit de wereld van verkeer en vervoer waarop menig politicus en burger zo maar het antwoord denkt te weten, aldus de auteurs van het boek. Maar hebben die politici en burgers eigenlijk wel de beschikking over de juiste informatie en inzichten? Zou het niet veel beter zijn als iedereen die zich bemoeit met verkeer en vervoer, toegang heeft tot in elk geval de wetenschappelijke basiskennis over dit vakgebied?
De file, dat ben je zelf, werd samengesteld door onderzoekers Hans van Lint en Vincent Marchau, met bijdragen van Jan Anne Annema, Bart van Arem, Michiel Bliemer, Karel Brookhuis, Chantal Cantarelli, Rob Goverde, Marjan Hagenzieker, Serge Hoogendoorn, Martin de Jong, Rob van Nes, Wijnand Veeneman, Bert van Wee en Fred Wegman (allen verbonden aan de TU Delft en Onderzoekschool TRAIL).

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.