Meer dan eenderde bromfietsers rijdt zonder rijbewijs

Er wordt op grote schaal gereden zonder bromfietsrijbewijs. Schattingen lopen uiteen van ongeveer 33% tot 50%. Dit blijkt uit een evaluatie van de gang van zaken rond praktijkexamens bromfiets en brommobiel door DHV in opdracht van IenM.

DHV onderzocht of de nieuwe praktijkexamens brom-/snorfietsen en brommobielen en de opleidingen die de kandidaten op beide examens voorbereiden, in de praktijk voldoen. Voor het praktijkexamen brom-/snorfietsen concludeert DHV dat de ontwikkelde procedures en protocollen in de praktijk goed tot zeer goed voldoen. Kandidaten en rij-instructeurs zijn erg te spreken over de manier waarop de examinatoren het examen uitvoeren. Voor het praktijkexamen brommobielen zijn de resultaten beduidend minder positief. Dat heeft vooral te maken met het feit dat dat praktijkexamen zich beperkt tot het toetsen van de technische voertuigbeheersing op een afgesloten terrein. Het brommobielexamen is destijds opgezet voor de oudere weggebruiker, die op een comfortabele wijze mobiel wil blijven en al beschikt over voldoende verkeerservaring. Nu blijkt echter ongeveer de helft van de kandidaten uit jongeren te bestaan. Bij deze groep zou de training van de verkeersdeelneming en het bijbrengen van de juiste verkeersattitude voorop moeten staan.
Het aantal afgenomen examens brom-/snorfiets blijft achter bij de gemaakte prognose van ongeveer 5000 per maand. De aanwijzingen die het onderzoek geeft over het op grote schaal zonder rijbewijs bromfietsen door jongeren zijn zorgelijk. Schattingen op basis van uitspraken in de focusgroep met jonge bromfietsers en in de interviews met de klankbordgroepleden lopen uiteen van ongeveer 33% tot wel 50%. Het rijden zonder bromfietsrijbewijs zal ongunstig uitwerken op de verkeersveiligheid, aldus DHV.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.