Bescherming voetgangers kan beter

De bescherming van voetgangers bij een aanrijding met een auto kan beter. Dit vindt de ANWB naar aanleiding van de meest recente botsproeven van Euro NCAP. Hieruit blijkt dat de helft van de geteste voertuigen niet voldoet aan de norm voor voetgangersbescherming die in 2012 zal worden ingevoerd.

De Peugeot 508, Citroën DS4 en Lexus CT200h scoren volgens de, volgend jaar in te voeren, maatstaven niet naar behoren. Euro NCAP heeft aangekondigd dat de score voor vijf sterren in 2012 wordt aangescherpt. Met nog zeven maanden te gaan tot 2012 vraagt de ANWB zich af wat fabrikanten doen om deze norm te halen. Betere voetgangersbescherming bij auto’s vermindert het risico op ernstig letsel voor voetgangers en fietsers. Fabrikanten verminderen dit door de voorzijde van de auto zo vorm te geven dat ernstig letsel zo veel mogelijk wordt vermeden. Door onder meer geen harde onderdelen direct onder de motorkap te plaatsen neemt de kans op ernstig letsel af. In de botsproef blijken vooral volwassen voetgangers kwetsbaar bij een botsing met de genoemde auto’s.
Euro NCAP is een samenwerkingsverband van de ANWB en zijn Europese zusterclubs met de Nederlandse , Britse, Zweedse, Duitse, Franse en Catalaanse overheid, de Europese Commissie en de Europese consumentenclubs.

 

 

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.