Fietsroutes in databank opgenomen

Het Fietsplatform werkt aan een landelijke routedatabank.  Daarin wordt actuele route-informatie samengebracht. Naast het netwerk van Landelijke Fietsroutes zijn daar ook de knooppuntnetwerken in de regio’s in opgenomen.

Nederland beschikt over een uitgebreide fietsroutestructuur: een landelijk, breedmazig netwerk van Landelijke Fietsroutes (LF-routes) en aansluitende regionale fietsroutenetwerken op basis van knooppunten. LF-routes zijn vooral bedoeld voor een langere tocht, bijvoorbeeld voor een fietsvakantie.  Knooppuntroutes zijn, doordat ze onderdeel vormen van een fijnmazig netwerk, ideaal voor een dag of middag fietsen in de regio.
De LF-routes zijn volgens de landelijke standaard op basis Top10nl ingevoerd in het GIS van het Fietsplatform. Het Fietsplatform heeft ook van vrijwel alle knooppuntnetwerken de routelijnen en knooppuntnummers in de routedatabank opgenomen. Deze gegevens zijn ingevoerd op basis van informatie van derden waardoor de kwaliteit en de actualiteit wisselend is, aldus het platform die de regio’s oproept hun informatie te actualiseren.
De gegevens worden onder meer gebruikt in het Meldsysteem Bewegwijzering Fietsroutenetwerken, voor online meldingen over beschadigde of verdwenen routebordjes. Van het meldsysteem is vanaf april 2011 ook een mobiele applicatie beschikbaar. Daarmee kunnen fietsers met de smartphone in het veld een melding doen van bijvoorbeeld een ontbrekend routebord.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.