Parkeerplaats op het privéadres van de werknemer niet onbelast vergoed

De parkeerkosten aan de werknemer voor een parkeerplaats op het privéadres van een werknemer kunnen niet onbelast vergoed worden. Dat geldt zowel een eigen auto, als de een auto van de zaak.
Dat stelt Deloitte Belastingadviseurs in de herziene uitgave over Mobiliteit en Fiscaliteit van V&W en de Taskforce Mobiliteitsmanagement. De uitgave geeft werkgevers inzicht hoe optimaal gebruik te maken van de fiscale mogelijkheden op het gebied van vervoer. Zo zijn er de nodige vragen rond de vergoeding van parkeerkosten. De onbelaste vergoeding van € 0,19 dekt alle kosten van de auto, inclusief parkeren. Vergoedt de werkgever die kosten apart bovenop de € 0,19 per kilometer, dan moet hij deze verplicht belasten. Wel mag de werkgever een gratis parkeerplaats in de nabijheid van de werkplek mag verstrekken. Bij een auto van de zaak kan wel parkeerkosten onbelast vergoeden. Want middels de fiscale bijtelling betaalt de werknemer al belasting voor het privégebruik van de auto van de zaak en derhalve ook voor de parkeerkosten. De parkeerkosten aan de werknemer voor een parkeerplaats op het privéadres van een werknemer kunnen niet onbelast vergoed worden (zowel niet bij een eigen auto, als bij een auto van de zaak). Indien de werkgever toch kiest de parkeerkosten voor een parkeerplaats op het privé adres van een werknemer te vergoeden, is de werkgever verplicht de vergoeding te belasten.
Ook parkeergeld voor een P+R-terrein is in principe ‘belastbaar’. Dit is alleen anders indien het P+R-terrein in de “nabijheid” van de werkgever of cliënt ligt. In dat geval is het volgens Deloitte verdedigbaar dat de kosten onbelast kunnen worden verstrekt.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.