Bewoners grote steden ontevreden over verkeer

Bewoners van de tien grote steden geven hun woonplaats een onvoldoende voor verkeer (5,1) en veiligheid (5,4). Dit stelt IBM op basis van het ‘Smarter Cities onderzoek’ waarbij stedelingen is gevraagd naar de leefbaarheid van hun stad en of technologie het leven makkelijker en veiliger kan maken.
De doelgroep van het onderzoek, dat in mei 2010 gehouden is, bestond uit personen van 18 jaar en ouder, afkomstig uit de tien grootste steden. De meeste zorgen maakt men zich over extra reistijd door verkeersdrukte, een onveilig gevoel op straat en verslechtering van de gezondheidszorg. Groningen (7,8), Nijmegen (7,5) en Utrecht (7,4) scoren het best wat betreft de leefbaarheid. Den Haag, Rotterdam en Eindhoven zijn hierin de hekkensluiters, aldus IBM. Groningen scoort als enige stad voldoende op veiligheid. Almere scoort als enige stad voldoende op parkeerfaciliteiten. Eindhovenaren maken zich bovengemiddeld zorgen over hun stad.
Stedelingen vinden dat de stad moderner is geworden door betere communicatiemiddelen zoals digiD en digitale verkeersinformatie. Toch vinden zij dat de stad nog niet klaar is voor de toekomst. Communicatietechnologie zou kunnen helpen om informatie en veiligheid nauwkeuriger en gemakkelijker op maat aan te bieden, zo concludeert IBM. Uit het onderzoek komt verder naar voren dat stadsbewoners het liefst in een stad wonen die 24 uur per dag, 7 dagen per week digitaal bereikbaar is. Bijvoorbeeld via internet, sms, mail of twitter.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.