Drenthe vermindert openbare verlichting op provinciale wegen

De provincie Drenthe start met het weghalen van een deel van de openbare verlichting langs provinciale wegen. Doelstelling is om de verlichting met 30% te reduceren. Volgens TNO is dat niet onveiliger.

Om te beginnen gaan alle lichtmasten langs de provinciale wegen in de gemeente Noordenveld verdwijnen, behalve bij kruispunten, tunnels en onderdoorgangen en carpoolplaatsen. Het gaat in totaal om ongeveer 200 lichtmasten.

In Drenthe vind je nog plekken die volledig donker zijn. Dat wil de provincie zo houden. Omdat het hier donkerder is, is er relatief minder licht nodig als op een plek waar wél verlichting is, zo stelt de provincie.

De verkeersveiligheid zou er volgens een TNO-onderzoek niet onder leiden. TNO voerde een praktijkstudie uit met de geïnstrumenteerde auto. Daarbij bleek dat automobilisten niet harder rijden als er meer verlichting brandt. In de beperkte verlichtingsconditie reed men wel iets meer aan de rechterzijde van de weg dan in de volledige verlichtingsconditie. Men slingerde met beperkte verlichting iets minder binnen de rijstrook. Er waren geen verschillen in stuurinspanning en ook niet in subjectief ervaren werklast. De algemene conclusie die uit dit onderzoek getrokken wordt is dat er zowel op het gebied van rijgedrag als op het gebied van beleving of werklast geen redenen zijn om aan te nemen dat er in de beperkte verlichtingsconditie zoals uitgevoerd op de N386 sprake is van een groter verkeersveiligheidsrisico dan bij de volledige verlichtingsconditie, aldus TNO.

Wel wordt veel van de overgebleven verlichting vervangen we door nieuwe armaturen met spiegels die het licht beter sturen en zo strooilicht verminderen. Er zitten energiezuiniger lampen in en in een aantal gevallen ook LED-verlichting. Door deze betere lichtontwerpen zijn er minder lichtmasten nodig.

Verder komen er duidelijker markeringen aan op de wegen en extra refectorpaaltjes.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.