Droog zout nog steeds beste strooimiddel

Droog zout zoals nu veelal wordt gebruikt in Nederland is het beste strooimiddel bij gladheid. Dat blijkt uit onderzoek van TNO.

TNO heeft eigenschappen van verschillende dooimiddelen met elkaar vergeleken. De dooimiddelen zijn vergeleken op punten als temperatuursbereik, werkingsduur, impact op de omgeving en kosten.
Het onderzoek bestond uit een literatuurstudie, een workshop met ervaren deskundigen van de Nederlandse overheid en interviews met relevante marktpartijen.
Het resultaat van de studie was dat de gladheidsbestrijding in Nederland al gebeurt volgens de meest effectieve methode. In Nederland wordt nat gestrooid. Dit betekent dat droog zout (NaCl) vermengd met een oplossing van NaCl, CaCl2 of Mgl2 wordt aangebracht. Droog zout is een goedkoop en effectief middel: het heeft een hoog vriespuntverlagend effect per hoeveelheid opgeloste stof. Nader onderzoek moet uitwijzen of CaCl2 en Mgl2 oplossingen vanwege hun hygroscopische eigenschappen voordelen hebben ten opzichte van een NaCl oplossing.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.