‘Reizigers vaak onvoorbereid de weg op’

Vakantie ARCHIEF RijschoolPro
Vakantie ARCHIEF RijschoolPro

Veel reizigers vergeten tolvignetten en milieustickers te kopen voordat ze op reis gaan. Drukte en onbekendheid met de geldende regels zijn de veelvoorkomende redenen. Voorbereid de deur uit stappen voorkomt een hoop ongemak. Dat is de ervaring van de website tolvignetten.nl, en die wordt ondersteund door recent onderzoek.

“Heel vaak nemen mensen kort voor vertrek nog contact met ons op”, weet sales- en marketingmanager Iris Meulenveld. “Op het laatste moment voor vakantie, dagje uit of zakenreis komen ze erachter dat ze nog een tolvignet of milieusticker nodig hebben.”

Dat mensen het druk hebben met koffers inpakken is slechts een deel van de oorzaak, vertelt Meulenveld. “Men weet niet altijd dat ze een sticker of vignet nodig hebben. Daarnaast verschillende regels tussen landen veel. En bovendien veranderen de regels snel.” Ze wijst naar de milieuzones Duitsland. Het zal niet lang meer duren voor alleen nog maar de nieuwste auto’s Duitse steden in mogen.

Eigen regels

Haar ervaringen worden ondersteund door recent onderzoek door een online reisplatform onder zo’n 1.100 mensen. 88 procent van de automobilisten die de grens oversteken vindt het “verwarrend” dat veel Europese landen er hun eigen regels voor milieuzones op nahouden.

Meulenveld houdt haar hart vast voor de toekomst. “Het hangt heel erg af van de afspraken die ‘Brussel’ maakt. Hoe meer landen eigen wetten bedenken, hoe onoverzichtelijker het wordt. Zeker als iemand door meerdere landen rijdt. Dan is het echt lastig uitzoeken wat je waar nodig hebt.”

Met goede communicatie over wet- en regelgeving is veel winst te behalen, blijkt uit het onderzoek. Meulenveld is het daar helemaal mee eens. Hoewel ze beseft dat er al heel veel informatie beschikbaar is – vaak zo veel dat mensen door de bomen het bos niet meer zien. Informatie overzichtelijk presenteren is daarom een must, stelt ze.

Overzichtelijk

Dat doet Tolvignetten.nl, benadrukt ze. “Mensen kunnen heel makkelijk hun begin- en eindbestemming invullen. Vervolgens krijgen ze te zien welke producten ze nodig hebben. Zo hoeven ze niet zelf uit te zoeken wat voor sticker of vignet ze moeten kopen.” Komen mensen er niet uit, dan kunnen ze altijd chatten, mailen of bellen met een medewerker. Het bedrijf volgt de wet- en regelgeving in de EU naar eigen zeggen op de voet dus op de website staat de nieuwste informatie.

De website biedt milieustickers voor Frankrijk en Duitsland aan, en tolvignetten voor Zwitserland, Hongarije, Tsjechië, Oostenrijk, Slowakije en Roemenië. Daarmee onderscheidt tolvignetten.nl zich volgens Meulenveld van andere websites. “Via de bekende organisaties kun je heel veel informatie vinden, maar kun je niet alle vignetten kopen. Je kunt je vignetten ook kopen via sites voor specifieke landen, maar dan heb je geen overzicht. Zo vergeet je snel dat je misschien ook een ‘sticker’ nodig hebt voor het rijden in buurlanden.”

Gerust hart

Meulenveld onderstreept dat je in lang niet alle landen meer een sticker op de voorruit hoeft te plakken. “Een Franse milieusticker is nog fysiek en wordt per post binnen drie tot vier weken geleverd. Maar voor een vignet voor Oostenrijk hoef je niet veel meer te doen. Het enige dat je moet doen is je auto en kenteken online registreren.”

Ze hoopt dat haar tips helpen. “Ons doel is onduidelijkheid voorkomen, zodat reizigers met een gerust hart de weg op kunnen.”

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.