Slimme pomp kent de juiste bandenspanning

Foto: Henriette guest

De bandenpomp bij het tankstation doet het vaak niet of wijkt behoorlijk af. En hoeveel lucht moet er ook al weer in? Een nieuwe slimme pomp weet precies wat de automobilist nodig heeft.

De pomp is door Staatssecretaris Dijksma bij het ministerie van IenM in gebruik genomen. Hij houdt rekening met de spanningsverschil bij warme banden en koude banden. En weet ook de juiste spanning op basis van het kenteken. De pomp is voor iedereen te gebruiken. Kiest een automobilist voor energiezuinige banden dan bespaart hij al gauw zo’n € 200 aan brandstof per jaar. Wanneer die banden ook elke twee maanden worden opgepompt komt daar gemiddeld nog zo’n € 80 bovenop.

De slimme bandenpomp is onderdeel van de campagne ‘Kies de Beste Band’. Doel ervan is de bewustwording van de automobilist te vergroten hoe belangrijk banden zijn voor hun portemonnee en voor het milieu. Betere autobanden op de juiste bandenspanning maken het autorijden goedkoper, veiliger, stiller en schoner. Wanneer automobilisten de komende jaren daarvoor kiezen kan dit jaarlijks zorgen voor tientallen minder verkeersdoden, honderden minder (ernstig) gewonden, een reductie van 1,7 Mton CO2 en een half miljoen Nederlanders die minder gehinderd en slaapverstoord worden door geluid, aldus heeft IenM becijferd.

In Nederland rijdt ongeveer zestig procent met te zachte autobanden. Niet alleen leidt dit tot extra brandstofverbruik en dus CO2-emissie, maar ook tot meer slijtage.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.