Google auto rijdt 140.000 mijl met nauwelijks ingrepen door bestuurder

Google heeft een auto ontwikkeld die zelf zijn weg vindt in het verkeer. Zeven omgebouwde  Toyota Priusmodellen hebben al 140.000 mijl afgelegd in het echte verkeer, waarbij de bestuurders nauwelijks hoefden in te grijpen.

De bekendmaking van Google is opmerkelijk, omdat wereldwijd fabrikanten bezig zijn met de bestuurderloze auto. Tot nu toe beperkten de proeven zich meestal tot korte demonstratieritten op afgesloten wegvakken. Google heeft toestemming gekregen van de autoriteiten om in het echte verkeer te testen, waarbij de bestuurder wel steeds in staat was direct in te grijpen als dat nodig bleek. En dat gebeurde ook af en toe.
Google maakt gebruik van kunstmatige intelligentie. Een camera op het dak scant voortdurend de omgeving en radar en laser wordt gebruikt om het andere verkeer te detecteren. Volgens Google is de ontwikkeling mogelijk geworden door het feit dat het bedrijf  in staat is de enorme hoeveelheden data snel te verwerken die de auto’s onderweg verzamelen.

Google erkent dat de techniek nog niet productierijp is, maar voorziet dat bestuurderloze auto’s de wegcapaciteit kunnen verdubbelen.



Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.