Nieuwe methodische aanpak bij complexe verkeersonveilige locaties

[gesponsorde bijdrage]

VIA heeft voor gemeente Den Haag en Stadsgewest Haaglanden een diepteanalyse gemaakt van een 10-tal locaties die op basis van een eerder uitgevoerde risicoanalyse als potentieel onveilig waren aangemerkt.
Het betrof in alle gevallen locaties waar het voor de wegbeheerder met de gebruikelijke technieken niet mogelijk was om functie, vormgeving en gebruik van wegen met elkaar in overeenstemming te brengen. Dit had bijvoorbeeld te maken met te hoge verkeersintensiteiten, eisen van hulpdiensten of te weinig beschikbare ruimte.
VIA heeft in de analyse de essentiƫle kenmerken die bepalend zijn voor de functie en het gebruik van wegen op systematische wijze vastgelegd en heeft daar de ruimtelijke functie en het wegbeeld aan toegevoegd. De analyse heeft geleid tot een passend maatregelenpakket, waarmee dergelijke complexe situaties aantoonbaar duurzaam veiliger worden. De benadering vanuit risico- en wegbeeldanalyses leidt tot nieuwe inzichten, vooral voor die locaties waar op basis van traditionele ongevallenanalyses geen maatregelen mogelijk lijken.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.