TREINEN BESCHADIGD

NS doet aangifte tegen steengooiers in Amsterdam

VIRM-trein NS in de werkplaats. Foto: NS

Vandalen hebben begin deze week in Amsterdam stenen gegooid richting het spoor. Acht treinen zijn beschadigd. ProRail en NS vinden dit ’totaal onacceptabel’ en doen er alles aan nieuwe acties te voorkomen.

John Voppen, CEO van ProRail, benadrukt net als NS dat stenen gooien naar treinen levensgevaarlijk is beangstigend voor de machinist. Ook de treindienstregeling raakt in de war, doordat treinen voor reparatie van het spoor moeten worden gehaald. “Collega’s van incidentenbestrijding surveilleren extra.” Op LinkedIn voegt hij daaraan ‘geschrokken’ toe: “Je moet veilig met de trein kunnen reizen en/of je werk in de trein kunnen doen. Daar werken we elke dag heel hard aan. Vandaar dat we samen met NS hiervoor aandacht vragen en aangifte hebben gedaan.”

De CEO vraagt de politie ook meer toezicht te houden om ‘het gedrag van de vandalen te stoppen’. Eelco van Asch, lid van de Raad van Bestuur van NS, zegt: “Dit kan echt niet. Als de daders worden aangehouden en vervolgd, zullen wij alles op alles zetten om de kosten te verhalen.”

Poging tot doodslag

Stenengooiers hangt een vervolging wegens poging tot doodslag boven het hoofd, blijkt uit eerdere incidenten waarvan Prorail de afgelopen jaren melding maakte.

Kamerlid Fahid Minhas (VVD), woordvoerder voor onder andere OV en Spoor, noemt het gooien van stenen naar treinen in een tweet “onbestaanbaar, onacceptabel en levensgevaarlijk”. Hij hoopt dat de daders snel worden opgespoord, aansprakelijk gesteld voor de schade en bestraft voor “deze idiote acties die de veiligheid van zowel personeel als reizigers ernstig in gevaar brengen!”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Jacques Geluk

Bron: ProRail.nl

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.