cao-onderhandeling

Vakbond CNV wil eenmalige uitkering voor OV-werknemers

Openbaar vervoer Den Haag ligt plat door staking. Foto: ANP/Ramon van Flymen

CNV Vakmensen wil een forse eenmalige uitkering voor alle ruim 13.000 werknemers in het openbaar vervoer, om het verlies van de koopkracht enigszins te verzachten. De leden van CNV Vakmensen hebben op 12 maart ingestemd met een eindbod voor een eenjarige cao, maar willen nu toch een extra uitkering.

“De onvoorziene, ongekend hoge inflatie mag niet alleen voor rekening komen van de werknemers”, vindt onderhandelaar Hanane Chikhi van CNV Vakmensen. “We doen daarom een beroep op de werkgevers om dit samen op te lossen.”

De huidige cao Openbaar Vervoer is nog gebaseerd op de situatie van vóór het begin van de oorlog in Oekraïne. Op 4 februari presenteerden de werkgevers een eindbod voor een eenjarige cao (tot eind dit jaar), waar de leden van CNV Vakmensen op 12 maart mee hebben ingestemd.

Uitzonderlijke situatie

“De oorlog in Oekraïne was toen slechts een paar weken oud”, schrijven CNV-onderhandelaars Hanane Chikhi en Evert Jan van de Mheen nu in een brief aan de werkgevers. “Sinds die tijd zijn inflatie en de energieprijzen ongekend gestegen. Een stijging die niet te voorzien was op het moment van voorleggen aan onze leden.”

Volgens CNV Vakmensen is er nu sprake van een uitzonderlijke situatie, die om uitzonderlijke maatregelen vraagt. In de brief schrijven de CNV-onderhandelaars: “Wij vinden dat wij als cao-partijen het aan onze leden en jullie medewerkers verschuldigd zijn om samen te komen tot een oplossing. De inflatie kan en mag niet alleen door de medewerkers gedragen worden. Aanpassing van de afspraken in deze uitzonderlijke situatie, getuigt wat ons betreft van goed werkgeverschap.”

“We doen een beroep op de werkgevers om de werknemers in het openbaar vervoer substantieel tegemoet te komen, in de vorm van een forse eenmalige uitkering. De werkgevers kunnen daarmee ook hun waardering laten blijken aan de werknemers, in een tijd waarin de werkdruk hoog is en veel van hen wordt gevraagd.”

Nieuwe stakingen

Momenteel is de andere grote vakbond, FNV, ook in onderhandeling met de werkgevers. Zij hebben het cao-eindbod in tegenstelling tot CNV niet ondertekend. De cao is al wel ingegaan en geeft de OV-chauffeurs een inflatiecorrectie van 2,6 procent. FNV blijft staken tot de werkgever het gesprek weer aan wil gaan.

FNV bestuurder Marijn van der Gaag zei vorige maand op de landelijke stakingsdag dat de vakbond het gesprek met werkgever wil aangaan. “Wij nodigen de werkgevers uit voor een gesprek. We willen een serieus gesprek voeren waarbij zij serieuze voorstellen doen. Voor die uitnodiging geven wij de werkgevers vier weken. Na deze vier weken volgt een driedaagse landelijke staking.” De nieuwe stakingen in het streekvervoer zouden op 19, 20 en 21 oktober moeten plaatsvinden. Of de stakingen doorgaan en hoe deze eruit komen te zien, hangt af van gesprekken met de werkgevers.

Nieuwe cao-onderhandelingen

CNV-onderhandelaar Chikhi wil naast de aanpassing van de huidige cao zo snel mogelijk beginnen met de onderhandelingen van de nieuwe cao. De nieuwe cao gaat van start in januari 2023. “We onderstrepen daarbij wel dat de eenmalige uitkering geen hypotheek mag leggen op het cao-overleg. Die staat daar volledig los van.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander Van Vliet

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.