Al meer dan 10.000 speed-pedelecs op de weg

Volgens de RDW rijden er in ons land minimaal 10.750 geregistreerde speed-pedelecs. Plus nog een onbekend aantal onofficiële snelle e-fietsen.

Sinds 1 januari 2017 zijn er nieuwe regels voor fietsen met elektrische trapondersteuning met een maximale snelheid tussen de 25 km en de 45 km per uur (speed-pedelecs). Door nieuwe Europese  en Nederlandse regels is de speed-pedelec voor de wet nu een bromfiets in plaats van een snorfiets. Dit betekent dat speed-pedelec die momenteel een  blauw snorfietskenteken hebben van de RDW een nieuw (geel) bromfietskenteken toegestuurd krijgen.

De komende 4 weken verstuurt de RDW iedere week ongeveer 3.000 kentekenplaten. Een paar dagen later krijgen de eigenaar/houders ook het nieuwe kentekenbewijs toegestuurd. Daarop staat de snelheid die het voertuig met trapondersteuning kan bereiken. De eigenaar/houder moet de nieuwe kentekenplaat voor 1 juli 2017 zelf monteren. In totaal gaat het om 10.750 kentekenplaten.

In totaal ligt het aantal speed-pedelecs hoger. Nieuwe speed-pedelecs krijgen sinds 1 januari 2017 direct al een geel bromfietskenteken. Verder zal een aantal fietsers de speed-spedelec in het verleden niet hebben aangemeld als snorfiets.

Het gele kentekenplaatje voor de speed-pedelec is het gevolg van nieuwe Europese regels. Een speed-pedelec is een tweewieler met elektrische trapondersteuning tot maximaal 45 kilometer per uur. Een speed-pedelec moet daarom een kenteken hebben om op de openbare weg te mogen rijden. De bestuurder moet minimaal een AM-rijbewijs hebben.

Zodra met een bromfietskentekenplaat gereden wordt, gelden de regels voor de bromfiets. Eigenaren van bromfietsen en speed-pedelecs kunnen kiezen of zij een goedgekeurde bromfietshelm of speed-pedelec-helm dragen. Bestuurders mogen:

  • 45 kilometer per uur op de rijbaan,
  • 30 kilometer per uur op het bromfietspad binnen de bebouwde kom
  • 40 kilometer per uur op het bromfietspad buiten de bebouwde kom.
Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.