Fiets naar je Werk Dag

Breda komt met reizende fietspitstop om inwoners op de fiets te krijgen

Foto: een fiets in Breda
Een fiets in Breda. Foto: Shutterstock, Ruud Morijn Photographer.

De gemeente Breda biedt tussen 13 en 16 mei een reizende fietspitstop aan in de stad. Bij zo’n pitstop kunnen inwoners gratis klein onderhoud aan hun fiets laten verrichten, zoals het oppompen van de fietsbanden en het bijstellen van de rem. Met de actie wil de gemeente meer mensen op de fiets krijgen.

De actie heeft te maken met de Landelijke Fiets naar je Werk Dag op 16 mei. “Fietsen naar je werk heeft tal van voordelen”, zo schrijft de gemeente op haar website. “Het is niet alleen milieuvriendelijk door de vermindering van CO2-uitstoot, maar het draagt ook bij aan een gezondere levensstijl en is een goedkopere optie dan de auto.”

Wethouder Arnoud van Vliet trapt de fietspitstopweek af door zijn eigen fiets maandag te laten controleren bij de fietspitstop. Naar eigen zeggen doet de wethouder, als het even kan, alles in Breda met de fiets “ook als het regent”. In totaal komt de fietspitstop op vijf locaties te staan.

Fietsen stimuleren

De gemeente zegt zich het hele jaar in te zetten om fietsen te stimuleren. “Zo leggen we fietswegen aan waar de auto te gast is (bijvoorbeeld bij de binnensingels en de Heusdenhoutsestraat) en experimenteren we met nieuwe verkeerslichten die het voor de fietser makkelijker maken”, schrijft de gemeente. “Maar ook acties zoals het uitdelen van fietsverlichting met de¬†ValOpshop en Spiegeltje Spiegeltje, waarbij ouderen spiegels op hun fiets gemonteerd krijgen, moeten ervoor zorgen dat Bredanaars vaker en veiliger op de fiets stappen.”

Onderwerpen: ,

Auteur: Laura Houtenbrink