Almere laat gescheiden verkeerssysteem los

Het principe van strikte scheiding van verkeerssoorten in Almere, met onder meer de vrijliggende busbanen, wordt verlaten. In plaats daarvan zal de gemeente vaker kiezen voor menging van verkeerssoorten, bijvoorbeeld op stadsstraten, zo staat in het nieuwe Mobiliteitsplan.

Kenmerkend voor Almere is, net als bij andere new towns, de strikte scheiding van verkeerssoorten. In Almere is bijvoorbeeld een complete gescheiden busbanennetwerk opgezet. In het nieuwe mobiliteitsplan van de gemeente wordt deze benadering deels losgelaten. Almere wil meer mensen op de fiets, minder strikt de gescheiden verkeersstructuur doorvoeren, de snelle en frequente busverbindingen in stand houden en zorgen voor veilige en prettige looproutes in de stad, aldus het plan.

Almere telt inmiddels ruim 190.000 inwoners en het Rijk heeft Almere gevraagd verder te groeien met 60.000 woningen. Volgens het Mobiliteitsplan komt infrastructuur, meer dan voorheen, in dienst te staan van economische ontwikkeling van de stad, het vergroten van diversiteit en het ondersteunen van organische groei. Dit gebeurt onder meer door de introductie van stadsstraten. Stadsstraten zijn straten of lanen die een meer stedelijke uitstraling hebben door het verkeer niet meer strikt van de omgeving te scheiden. Op deze wijze wordt veel gewonnen op het gebied van beleving, inpassing en sociale veiligheid, zo stelt de gemeente.

Het bussysteem wordt doorgezet in de nieuwe gebieden waarbij, veel meer dan voorheen, de aandacht uitgaat naar inpassing in de stad. Daarnaast wordt het hoofdfietsnetwerk op orde gebracht. De sociale veiligheid op fietspaden wordt vergroot met speciale aandacht voor fietspaden tussen de stadsdelen. Ook wordt ingezet op het stimuleren van fietsen bij mensen die weinig fietsen en wordt ingezet op goede stallingmogelijkheden voor de fiets. De voetganger wordt onder andere bediend met goede looproutes van en naar het openbaar vervoer en stedelijke voorzieningen.

Bewoners, bezoekers en werknemers moeten een realistische en goede kans hebben op een parkeerplaats, zo stelt de nota verder. Er wordt efficiƫnt met ruimte en geld omgegaan door inzet van nieuwe technieken. Een voorbeeld is de introductie van het parkeerverwijssysteem. Parkeeroverlast, zowel in de wijken als op bedrijventerreinen, wordt zoveel mogelijk opgelost.

 

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.