VANAF 2025

Arriva wil extra snel- en spitstreinen inzetten in het Noorden

Arriva-stoptrein Roermond - Nijmegen
Arriva-stoptrein Foto: Flickr/Rob Dammers.

Arriva wil vanaf 2025 tussen Groningen en Zwolle extra sneltreinen en tussen Leeuwarden en Heerenveen meer spitstreinen laten rijden. Wanneer de Autoriteit Consument en Markt (ACM) de aanvraag honoreert krijgt het openbaar vervoer in het Noorden een extra impuls. De aangeboden treinverbindingen vullen de intercitylijnen aan die het Noorden verbinden met de rest van het land. Daarnaast wordt op beide trajecten tijdwinst gerealiseerd voor de reiziger.

Anne Hettinga, CEO van Arriva Nederland, denkt dat haar bedrijf het openbaar vervoer in Noord-Nederland een enorme oppepper kan geven door mogelijkheden voor de reiziger te realiseren die nu onbenut blijven. “Op de Noordelijke Lijnen waar wij nu al ruim 20 jaar rijden, reizen jaarlijks miljoenen mensen naar tevredenheid. Deze succesformule breiden we graag uit naar de rest van het Noorden met de aanvragen die we nu hebben gedaan volgens het Europese principe van open toegang op het spoor.”

Ook stop in Staphorst

Naast twee stoptreinen per uur wil Arriva in de spits twee extra sneltreinen per uur laten rijden tussen Groningen en Zwolle ter aanvulling op de intercity’s richting de Randstad. De Arriva-sneltreinen stoppen niet alleen in Assen, maar voortaan ook in Hoogeveen. De nieuwe sneltrein stopt in Meppel in de ochtend in de richting van Groningen en in de middag vanuit de richting Zwolle. De stad krijgt daarmee een extra snelle verbinding van en naar Groningen. Stoptreinen stoppen voortaan ook in Staphorst als het aan Arriva ligt. Door snellere treinen in te zetten, komt de reiziger vier minuten sneller aan in Groningen of Zwolle ondanks de extra stops.

Leeuwarden-Zwolle

Arriva wil met twee stoptreinen per uur rijden tussen Leeuwarden en Zwolle, die stoppen op alle tussengelegen stations (inclusief Heerenveen IJsstadion en het nieuwe station Leeuwarden Werpsterhoeke) en toch een tijdwinst van twee minuten realiseren. Tussen Heerenveen en Leeuwarden wil Arriva vier extra spitstreinen in de ochtend en vier extra spitstreinen in de middag inzetten die eveneens stoppen op alle tussengelegen stations en aansluiting bieden op de sneltrein naar Groningen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Jacques Geluk

Bron: Arriva

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.