staking dreigt

Treinpersoneel in gesprek met Keolis over ‘onveilig gevoel’

Service en veiligheid medewerkers spreken reiziger aan voor een Keolis trein. Foto: Vakbond BOA ACP.

Treinpersoneel van Keolis in Overijssel voelt zich onveilig en is momenteel in gesprek met de vervoerder over maatregelen. Keolis zet sinds afgelopen weekend maar één boa in per trein. De incidenten met boa’s zijn sinds corona alleen maar toegenomen en de medewerkers dreigen met een staking als de situatie niet verbetert, meldt RTV Oost.

Keolis en de provincie Overijssel voerde tot 1 oktober een proef uit waarbij boa’s in een team van twee of meer in de trein werkten. Die proef is zo goed bevallen dat de boa’s niet meer terug willen. “Het veiligheidsgevoel was nog nooit zo groot”, zegt een van de boa’s waar RTV Oost mee sprak. “Het voelt onveilig om vanaf dit weekend weer alleen op pad te moeten. De incidenten zijn na corona toegenomen.”

In september is een boa van Blauwnet bijvoorbeeld nog mishandeld op station Borne, nadat hij wilde controleren op vervoersbewijzen. Beelden daarvan werden verspreid op sociale media.

“Wij zijn momenteel in gesprek over de veiligheid van boa’s met de vakbond en met de werknemers. Veiligheid staat bij ons voorrop en nemen we nemen de signalen in de media dan ook serieus”, zegt Keolis woordvoerder Lotte Hendriksen. Overigens kreeg Keolis zelf geen klachten vanuit het treinpersoneel. “Wij hebben geen signalen ontvangen van collega’s die het werk niet alleen willen uitvoeren.” Over twee weken verwacht de vervoerder concrete plannen.

Controleren in koppels

Vakbond BOA ACP heeft de signalen van de boa’s ontvangen. Vakbondsvoorzitter Richard Gerrits noemt het een “zeer onwenselijke situatie” als de boa’s straks weer alleen moeten gaan werken. De vakbond dreigt met werkonderbreking als de gesprekken met Keolis niks opleveren.

De proef die Keolis uitvoerde om twee of meer boa’s per trein in te zetten, werd gefinancierd door de provincie. In een begroting is extra geld uitgetrokken om de sociale veiligheid in regionale treinen te verbeteren, maar over dat geld komt pas eind november meer duidelijkheid. Tot die tijd gaat Keolis terug naar de situatie zoals die was. Één steward per trein.

Politiek maakt zich zorgen

PVV Overijssel heeft onlangs een motie ingediend om boa’s in koppels te laten werken. De motie werd vorige week verworpen. “Als het personeel straks gaat staken, dan is dat volledig te wijten aan de minachting van de provinciale politiek voor de veiligheid van het treinpersoneel en onze reiziger”, zegt Statenlid Joeri Pool.

Ook gedeputeerde Bert Boerman van de provincie erkent de zorgen van het Blauwnet personeel. “Ik ken de zorgen die er zijn over de sociale veiligheid en daar zet ik mij – samen met de partners – dan ook voor in. Ik wil ook benadrukken dat ik veel waardering heb voor de inzet van stewards op onze Overijsselse treinen”, zegt hij tegen RTV Oost.

Boerman werkt aan plannen om de sociale veiligheid in de trein te verbeteren. “Maar wij kunnen hier als Provinciale Staten niet beslissen over de roosters van de treinbedrijven”, zei de gedeputeerde afgelopen woensdag in het provinciehuis.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander Van Vliet

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.