Tweede Kamer kritisch over deelname NS in HTM

Tweede Kamer

De Tweede Kamer is zeer kritisch over de geplande samenwerking tussen de NS en de Haagse vervoerder HTM. Dat bleek woensdag in een Kamerdebat over (gedeeltelijke) staatsbedrijven. De NS wil daarbij 49 procent van de aandelen in HTM overnemen van de gemeente Den Haag.

VVD-Kamerlid Aukje de Vries: “We hebben als regering afgesproken dat er meer marktwerking in het openbaar vervoer moet komen. We moeten ons daarom afvragen of het goed is dat een staatsbedrijf de regionale of lokale vervoersmarkt betreedt.” D66 en PvdA waren net als de VVD zeer kritisch over de overnameplannen. PVV en SP zijn tegen de financiële samenwerking.

Overname

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën is voorstander van de overname. Volgens hem is de reiziger gebaat bij de verregaande samenwerking. De Vries heeft de minister gevraagd om de staatsdeelnemingen in OV-bedrijven in kaart te brengen. “Wij vinden dat er een toetsingskader moet komen voor staatsdeelneming. Een van de zaken die daarin opgenomen moet worden is rendement”, stelt het VVD-Kamerlid.

HTM is nu nog volledig in handen van de gemeente Den Haag. De NS en HTM verwachten dat door de gedeeltelijke overname de aansluitingen tussen tram, bus en trein verbeteren en het aantal reizigers toeneemt.

Akkoord

De overname heeft een vertraging opgelopen omdat de vervoersbedrijven nog steeds geen definitief akkoord hebben gesloten. Naar verwachting gebeurt dit pas eind maart. Dat is drie maanden later dan verwacht.

De NS heeft op dit moment een minderheidsbelang in Qbuzz (49 procent). HTM en Qbuzz verzorgen sinds december 2012 het busvervoer in Den Haag onder de nieuwe naam HTMbuzz. Met de aandelentransactie lijkt de NS een beslissende stem te krijgen in HTMbuzz.

Lees ook:
Haags college start onderhandelingen met NS over HTM
NS mikt op beslissende stem in Haags stadsvervoer

Auteur: Bart Pals

2 reacties op “Tweede Kamer kritisch over deelname NS in HTM”

Sander Rom|06.03.13|22:14

Ik vind het juist goed dat NS een belang wilt nemen in HTM. En dat ze 100 procent aandeelhouder wilt worden van Qbuzz. Ik snap niet waar de tweede kamer zich druk overmaakt. En vroeger had NS ook busbedrijven in hun bezit

Bernard Hartlief|06.03.13|20:00

En dan is NS ook nog eens van plan om de resterende 51% van Qbuzz ook over te nemen.