Intercity-Direct

ICNG maakt zich (eindelijk) op voor debuut in reizigersdienst

ICNG zal rijden op de hogesnelheidslijn.

Woensdagochtend zal de Intercity Nieuwe Generatie voor het eerst een reizigersdienst rijden, zou blijken uit openbare informatie uit de NS API. Op 19 april zal een achtdelig treinstel vanaf Amsterdam Centraal vertrekken voor een rit naar Rotterdam Centraal via de HSL. Ook donderdag en op vrijdagochtend lijkt het erop dat er ritten met de ICNG op het traject uitgevoerd zullen worden. De instroom van de ICNG lijkt daarmee na jaren vertraging eindelijk op gang te komen. NS heeft het nieuws nog niet bevestigd.

Het ICNG-materieel is sinds 2020 in Nederland, allereerst voor proeven. Aanvankelijk was het de bedoeling om de treinen een jaar later in de reizigersdienst op te nemen. Door een achterstand in de softwareontwikkeling verschoof die planning al snel naar 2022. In november van dat jaar moest staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen de Kamer melden dat de ICNG pas op zijn vroegst in het tweede kwartaal van 2023 zou gaan rijden. Software-updates en leveringsproblemen door corona en de oorlog in Oekraïne werden toen genoemd als voornaamste redenen voor de vertraging.

Inmiddels zijn we in het tweede kwartaal en lijkt het alsnog gelukt om de ICNG reizigersdiensten te laten rijden. Daarmee wordt zoals gezegd op woensdag begonnen tussen Amsterdam Centraal en Rotterdam Centraal, blijkt uit informatie op treinposities.nl. Deze site haalt onder meer gegevens op uit de NS API. Een API maakt gegevensuitwisseling tussen apps mogelijk. De komende maanden zal de ICNG vaker op het Nederlandse spoor te zien zijn voor ritten met reizigers. Waar de trein precies ingezet zal worden, is nog niet bekend.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nick Augusteijn

Bron: SpoorPro