Al 250.000 reizigers stapten in buurtbus

Buurtbus van Breng (foto: TaxiPro)
Foto TaxiPro

Het verdwijnen van de reguliere bus leidde tien jaar geleden tot de inzet van een buurtbus in de gemeente Renkum in Gelderland. Een decennium later blijkt dit busje een groot succes en de 250.000e gebruiker ontving woensdag een bloemetje van de voorzitter.

De bus is met ruim 30.000 reizigers instappers per jaar een onmisbaar onderdeel geworden van het OV-netwerk in de gemeente Renkum, zo stelt de buurtbusvereniging zelf. De buurtbus vervult een belangrijke rol voor de mobiliteit van inwoners in de kleine gemeenten in de buurt van Arnhem, want al sinds 2006 vielen hier de eerste reguliere bussen weg.

Onderschatting aantal reizigers

Het idee voor de buurtbus ontstond in 2006 en het vervoer kwam uiteindelijk tot stand in december 2008. Een groep vrijwilligers rijdt elke werkdag in een achtpersoonsbus via een vaste dienstregeling en met vaste halteplaatsen en op zaterdag tussen Wolfheze en Doorwerth. In het eerste jaar werd verwacht dat circa 5000 inwoners van deze vervoersdienst gebruik zouden maken, maar dat werden er uiteindelijk 13.000.

Dit groeide in 2009 naar 17.000 gebruikers en vorig jaar had de bus 32.000 instappers. De 250.000e bezoeker bleek de 91-jarige meneer Van der Linde te zijn, een fervent gebruiker van de buurtbus. Hij reist hiermee dagelijks naar Het Schild, een woonzorgcentrum voor blinden en slechtzienden. Hij ontving een bloemetje van de voorzitter van de Buurtbusvereniging.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.