Utrechtse gedeputeerde teleurgesteld in elektrische buslijn

Foto Inge

 De Utrechtse gedeputeerde van mobiliteit, Jacqueline Verbeek-Nijhof, vindt het jammer dat het vervoer op lijn 1 in Utrecht nog niet volledig elektrisch wordt uitgevoerd. Het blijkt dat er nog steeds regelmatig dieselbussen ingezet moeten worden. Wel meent vervoerder U-OV nog steeds de beste keuze te hebben gemaakt op deze bewuste lijn.

Dat zeggen de twee in een reactie tegen RTV Utrecht. U-OV heeft ook plannen om een extra bus aan te schaffen. Er rijden nu tien bussen, maar dit blijkt niet voldoende om de dienstregeling goed uit te kunnen voeren. Sinds afgelopen september worden er op lijn 1 elektrische bussen ingezet. Deze voertuigen hebben een grote batterij die ’s nachts op het depot aan de stekker wordt geladen, maar worden ook kort bijgeladen op het eindpunt van de lijn.

Vervanging

Bij de presentatie van de nieuwe bussen liet U-OV al weten dat er in het begin soms nog dieselbussen zouden rijden. De vervoerder had namelijk geen extra elektrische voertuigen aangeschaft om gaten in de dienstregeling op te vullen. Elke elektrische bus zou één op één een dieselbus moeten vervangen. Hoewel U-OV nog steeds denkt dat de juiste bus gekozen is voor de lijn, meent directeur Michel van den Munckhof nu dat hij iets te optimistisch was in september.

Onderzoek van de lokale omroep in Utrecht wees uit dat vier maanden na eerste inzet van de bussen nog steeds een groot deel niet optimaal ingezet kon worden. Vooral in het begin liep de accu soms onverwacht leeg en ook bleek de verwarming veel van de accu te vergen. Gedeputeerde Verbeek-Nijhoff zegt in gesprek te zijn met de vervoerder over de bussen, om te leren van het materiaal dat er rijdt.

Kennis

Daarbij wordt ook gekeken naar andere steden waar elektrische bussen rijden. Volgens de gedeputeerde rijden de bussen van Ebusco op andere plekken prima. “Met dit soort nieuwe initiatieven is het vooral belangrijk dat we goed naar elkaar blijven kijken en van elkaar leren”, aldus Verbeek-Nijhof.

De vervoerder en de provincie willen de kennis en ervaring met de huidige bussen gebruiken om halverwege 2018 een besluit te maken over de opschaling naar meer zero emissie-bussen. “We moeten nu in gesprek met alle partijen over de laadplekken, de betrouwbaarheid van de bussen en natuurlijk de financiën”, zei Verbeek-Nijhof afgelopen september. “Dit bepaalt of we die andere bussen gaan aanschaffen.”

Lees ook:

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.