SPOORVANDALISME

Slimme camera’s ProRail betrappen jonge spoorvandalen Vught op heterdaad

ProRail
De jeugdige vandalen werden door de camera's op heterdaad betrapt. ProRail

Spoorbeheerder ProRail zet op steeds meer plaatsen camera’s in om te voorkomen dat er onregelmatigheden plaatsvinden op overwegen, stations en emplacementen. Dat dit hard nodig is bleek afgelopen vrijdag weer, toen baldadige jongeren op heterdaad werden betrapt bij het dumpen van verkeersborden op het spoor in het Noord-Brabantse Vught.

Een medewerker van ProRail zag op camerabeelden waar de jongeren mee bezig waren en seinde direct de politie in. Tevens werd verordonneerd dat treinen ter plaatse langzamer gingen rijden. De vandalen legden verkeersborden op het spoor. Het betreft vijf jongens uit Sint-Michielsgestel en Vught in de leeftijd van 13 tot en met 15 jaar.

‘Camera’s zijn goud waard

“Onvoorstelbaar”, reageert wijkagent Marcel de Rouw tegenover Omroep Brabant. “Gelukkig is een ongeval voorkomen. Het ging om borden van afzettingen. We hebben de jongens aangetroffen en de borden zijn door ons van het spoor gehaald. De ouders zijn geïnformeerd en de jeugd wordt naar Halt gestuurd. Ik ben heel blij met de camera’s en de samenwerking met ProRail. De camera’s zijn in dit soort gevallen echt goud waard.”

“De camera’s staan de hele dag aan. Dus de kans dat je met zoiets wordt gepakt, is aanzienlijk”, zegt Officier van Dienst Herman van der Veen van ProRail. De situatie op het spoor, en dan met name bij overwegen, stations en emplacementen, wordt vanuit een centraal punt via ruim zeshonderd camera’s in de gaten gehouden. ProRail ziet zich gezien allerlei maatschappelijke ontwikkelingen genoodzaakt op steeds meer plaatsen camera’s te installeren.

428 keer vandalisme op het spoor

ProRail maakt daarbij gebruik van ‘slimme camera’s’. “De camera’s sturen automatisch een signaal als er iets afwijkends gebeurt”, aldus Van der Veen. “Door zo’n melding zagen we de jongelui lopen. We bellen in zo’n geval direct de politie, die ook kan meekijken met de camera. Bij een situatie zoals in Vught wordt dan ook direct de verkeersleiding ingeseind, zodat zij machinisten kunnen waarschuwen.”

In 2023 kreeg ProRail 428 keer te maken met vandalisme op het spoor. De excessen variëren van mensen die spullen op het spoor gooiden zoals in Vught, tot koperdiefstal en het leggen van stenen op de rails. Van der Veen is blij dat het in Vught goed is afgelopen, maar waarschuwt dat er veel ergere gevolgen hadden kunnen zijn. “Vorig jaar heeft zo’n bord in Limburg de vloer van de trein doorboord. Maar ook voor de jongeren had het anders kunnen aflopen. De spullen kunnen in hun richting wegspatten. In het ergste geval kan een trein ontsporen.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Jeroen Baldwin

Bron: SpoorPro.nl