FNV NOG NIET ENTHOUSIAST

NS test slimme camera die potentieel geweld herkent en vastlegt

NS
Station Amsterdam Centraal. Beeld ter illustratie. Foto: Emna538292 / Shutterstock

Om het toenemende geweld in het ov een halt toe te roepen, test NS een slimme camera. De ‘slimme’ camera’s kunnen gewelddadig gedrag herkennen en dat vastleggen. Eerder deze week werd al bekend dat meerdere steden in Nederland experimenteren met cameratoezicht dat potentiële misdrijven kan detecteren.

NS zegt tegen Mobiliteit.nl dat er een proef loopt met slimme camera’s aan de IJzijde bij Amsterdam Centraal. “Het heeft natuurlijk een potentie om onze middelen en mensen nog beter in te zetten daar waar nodig”, stelt een woordvoerder. Aan de camera’s is software toegevoegd die bewegingen analyseert. De camera geeft een melding af bij verdacht of ongewenst gedrag. Het gaat vooral om geweldsdetectie.

Over de resultaten van de slimme camera’s kan NS nog niks zeggen. “Het is nog vrij nieuwe techniek, dus we doen op dit moment ervaring op.” NS weet ook nog niet of de slimme camera’s straks geïnstalleerd zullen worden op alle stations. “We hebben verder nog geen besluit of we hier definitief mee doorgaan of verder uitrollen”, aldus NS.

Vakbond FNV Spoor, dat zich de afgelopen tijd publiekelijk heeft uitgesproken over het toenemende geweld in het ov, staat niet te juichen om de proef met slimme camera’s. “We hebben niks tegen het verzamelen van data, maar we moeten oppassen dat camera’s alles van ons overnemen”, zegt bestuurder Henri Janssen.

‘Mensenwerk nodig’

Volgens Janssen moeten mensen ook persoonlijk worden aangesproken op gedragsregels. “Als camera’s gaan bepalen of er iets aan de hand is, dan ben je niet meer preventief bezig”, aldus Janssen. Volgens de vakbondsman is sociale veiligheid een complex vraagstuk, maar is mensenwerk nodig om omgangsnormen binnen de perken te houden.

Cameratoezicht
Een camera detecteert het gedrag van passanten Beeld ter illustratie.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl