PIEK TIJDENS EVENEMENTEN

15 procent van de ov-reizigers checkt in met een betaalpas

OVpay
Incheckpoortjes op station Rotterdam Centraal. Beeld ter illustratie. Foto: Daan Kloeg / Shutterstock

15 procent van de reizigers in het ov checkt in met een betaalpas, creditcard of mobiel. Het is deze week een jaar geleden dat inchecken met een betaalpas landelijk werd uitgerold in het ov. Volgens Translink, het bedrijf achter de ov-chipkaart en OVpay, wordt in- en uitchecken met een betaalpas met name gebruikt door “incidentele reizigers en toeristen”.

Opvallende piekmomenten waarop veel werd ingecheckt met een betaalpas waren volgens Translink de carnavalsperiode, Koningsdag en evenementen zoals de Grand Prix in Zandvoort en de marathon van Rotterdam.

Aanvankelijk was het alleen mogelijk om tegen voltarief te reizen met een betaalpas, maar Translink zag de afgelopen maanden dat een aantal ov-bedrijven van de mogelijkheid gebruik maakt om kortingsproducten te koppelen aan een betaalpas. GVB is één van de vervoerders die deze mogelijkheid aanbiedt, terwijl HTM op haar website zegt dat reizen met korting en abonnementen nog niet kan met OVpay. Ook bij NS is het nog niet mogelijk om met korting met een betaalpas te reizen.

Volgens Translink is Nederland nu het enige land ter wereld waarbij alle vervoerders kan worden gereisd met een betaalpas of creditcard. “Dat geldt ook voor het toevoegen van kortingsproducten op een betaalpas”, aldus Translink. OVpay ontving eerder dit jaar in Londen een internationale award voor het Beste Smart Ticketing Programma ter wereld in 2024.

Later dit jaar volgt de introductie van de ov-pas. Deze pas wordt momenteel al getest in de bussen in Almere. De ov-chipkaart blijft voorlopig nog geldig, maar zal op den duur verdwijnen omdat volgens Translink de techniek aan vervanging toe is.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl