'HIER EN DAAR EEN RIJ'

NS tevreden over toeloop kiezers Europese Verkiezingen tijdens ochtendspits

Europese Verkiezingen 2024
De stembureaus op stations worden volgens de NS goed bezocht. "Hier en daar stond een rij, maar over het algemeen liep het lekker door. Foto: PP Photos / Shutterstock

De stembureaus voor de Europese Verkiezingen op de stations van NS worden “goed bezocht”. De spoorvervoerder zegt dat er “hier en daar een rij” stond, maar dat het over het algemeen lekker doorloopt. De rijen ontstonden voornamelijk tijdens de ochtendspits en zijn inmiddels afgenomen. “Dat is gebruikelijk als de spits voorbij is”, aldus een woordvoerster van NS.

Het eerste stembureau dat opende op een station was het bureau op station Winterswijk. Dat opende om 05.00 uur in de ochtend de deuren voor de kiezer. Een kwartier later konden kiezers stemmen in Aalten en Breda. Kort daarna konden ook de eerste stemmen worden uitgebracht op het station van Zwijndrecht.

De stembureaus staan onder meer op de grootste stations van het land, zoals Utrecht Centraal, Amsterdam Centraal, Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal, Den Haag HS en Leiden Centraal. Ook op kleinere stations als Reuver, Nijverdal en Lansingerland-Zoetermeer kunnen mensen stemmen.

NS zegt geen aantallen te hebben van het aantal reizigers dat stemt op een station. Het is donderdag mogelijk om op 45 treinstations een stem uit te brengen voor het Europees Parlement. In Nederland wordt het volgens de prognose een nek aan nekrace tussen de PVV en GroenLinks-PvdA.

Auteur: Kenneth Steffers

Bron: ANP / Mobiliteit.nl

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl